Zavřít reklamu

Apple-China1Minulý týden v Číně proběhlo záhadné odstavení iTunes Movies a iBooks Store. Nikdo nevěděl, co se stalo a z jakého důvodu k odstávce služeb, která trvá do dnes a pravděpodobně ještě nějaký čas trvat bude, došlo. Podle nejnovějších informací, které přinesl deník New York Times, však za výpadkem stojí Čínská vláda. Čínský státní úřad pro kontrolu tisku, rádiového vysílání, televize a filmu prý uzavření obou služeb inicioval. I přes to, že Apple původně disponoval souhlasem čínské vlády o provozování svých služeb.  

Tisková mluvčí Apple se vyjádřila, že všichni usilovně pracují na tom, aby byly odstavené služby v Číně zpátky dostupné v co nejkratším možném čase. Uzavření proběhlo půl roku poté, co byly služby zprovozněny, společně s Apple Music, která ale stále funguje. Apple je poměrně úspěšný s rozbíháním nových projektů v Číně, například v únoru spustil ve spolupráci s čínskou, státem řízenou, bankou UnionPay službu Apple Pay.

tim-cook-china-mobile

Poté, co došlo k výpadku služeb, se uskutečnila schůze vysokých představitelů Číny a tamních technologických gigantů. Odborníci zaměřující se na čínskou ekonomiku tvrdí, že hlavní účel této konference, které se mimo jiné zúčastnil také prezident Xi Jinping, byl v přípravě strategického plánu, který si klade za cíl omezovat zahraniční technologické společnosti ve prospěch těch domácích.

Apple je pro čínskou vládu jednou z osmi společností, která je „příliš silně zakořeněná v důležitých národních průmyslových odvětvích“. Společně s Applem je v této skupině IBM, Qualcomm, Microsoft a další. Jednou z hlavních příčin této nelibosti vůči Applu je fakt, že se Applu daří zvyšovat svůj tržní podíl na úkor domácích výrobců. Například prodej nového iPhonu 5se posílil pozici Applu právě proti domácímu Huawei, jehož tržní podíl klesá. A právě tento trend se soudruhům z Číny příliš nezamlouvá a proto se chystají na regulaci trhu.

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.