Zavřít reklamu

FBI iconO tom, že dlouhotrvající spor mezi FBI a Applem rozseklo až najmutí hackerů, jsme vás informovali již dříve. Dlouhou dobu se nevědělo, o koho konkrétně šlo, jak se to ve finále hackerům podařilo, ale taky kolik za tuto jednorázovou službu dostali hackeři zaplaceno. Úřad odmítl oficiálně cokoliv komentovat, ale v úterý na tiskové konferenci jeho ředitel naznačil, o jakou částku se mohlo zhruba jednat. Ředitel Comey uvedl, že FBI zaplatila hackerům víc, než si on stihne vydělat po zbytek své sedmileté kariéry u agentury. Na základě tohoto tvrzení se rozjely výpočty.

Novináři reuters se pustili do práce a snažili se za pomocí veřejných dat odhadnout cílovou částku. Ředitel FBI je státní zaměstnanec, tudíž je jeho oficiální příjem zjistitelný z rozpočtových informací. Reportéři zjistili, že současný roční plat ředitele je 183 tisíc dolarů, bez bonusů a náhrad. Po zbytek svého setrvání v úřadu si tedy Comey vydělá více než 1,3 milionu dolarů.

Pokud vezmeme v potaz jeho prohlášení o tom, že hackeři dostali více peněz, než si on do konce své kariéry vydělá, znamenalo by to dvě věci. Za prvé to, že by dostali více než 1,3 milionu dolarů, a za druhé by se jednalo o nejvyšší částku, kterou kdy FBI zaplatila třetí straně za nějakou službu. Dosavadním rekordmanem byla společnost Zerodium, které úřad zaplatil milion dolarů za to, že jim pomůže s proniknutím do několika telefonních přístrojů. Dle ředitele FBI byla vyplacená částka naprosto v pořádku a považuje jí za dobře utracené peníze.

iPhone passcode FBI

Zdroj: reuters

Dnes nejčtenější

.