Zavřít reklamu

ApplePředstavte si, že sedíte na svém gauči, ve své obrovské vile uprostřed Silicon Valley v druhé polovině 90. let. Popíjíte ledovou margaritu a přemýšlíte, co s penězi. Říkáte si, že by možná nebylo od věci investovat do segmentu počítačů a technologií. Nabízí se tradiční hráč na tomto poli, IBM, kterému ale poslední dobou ujíždí vlak. Dále je tu Microsoft, který se zvedl z popela v 80. letech, a má před sebou slibnou budoucnost. A pak je tu Apple. Společnost, jejíž výsledky byly za posledních 20 let jak na houpačce a nikdo příliš neví, jestli se dalších 5 let vůbec dožije…

Nakonec vsadíte na Apple. Proslýchá se, že by se do čela mohl vrátit tehdejší zakladatel Jobs, třeba pomůže firmu nasměrovat správným směrem. Berete tedy 1000 dolarů a 2. ledna 1996 nakupujete akcie Applu. V této tobě stojí jedna akcie lehce přes 32 dolarů, takže odcházíte se slušným balíkem.

První rok je to bída, a akcie ztratily na hodnotě téměř 350 dolarů. Třetina investovaných peněz je pryč, zatímco Microsoft i IBM rostou. Microsoft téměř o 90%, IBM o nějakých 66%. Máte trpělivost a necháte to ještě chvíli být. Další rok to vypadá stejně, obě konkurenční společnosti si zachovaly úroveň růstu, Apple naopak znovu ztratil. Z původního tisícovky dolarů máte jen něco přes 400. 1. ledna 1999 máte poprvé radost. Akcie vám právě vydělávají téměř 300 dolarů, což je první profitabilní období od nákupu. Vypadá to, že nové počítače Applu jsou poměrně populární. Aby taky ne, hrají přece všemi barvami! I tak by ale byl Microsoft pravděpodobně zajímavější volbou, neboť jeho akcie jsou na pětinásobku původní hodnoty. No nic, třeba se to ještě zlepší..

iMac flowershot

1. ledna 2000, přežili jste konec světa a Apple si vede zase o trochu lépe. Jobs nastoupil jako permanentní ředitel společnosti a za 4 roky vlastnění akcií vydělaly něco přes 2000 dolarů. IBM je na tom o trochu líp, a Microsoft šlape pořádně, jejich hodnota je téměř 10 násobná, oproti nákupu na začátku. Je začátek roku 2001 a internetová bublina praskla. Akcie Apple jsou téměř na původní hodnotě, Microsoft padnul o 70% a IBM asi o polovinu. Apple prý chystá nějaký zajímavý hudební přehrávač..Teď už to přece musí jít jen nahoru!

Další dva roky je to stále stejná bída, Microsoft se pomalu ale jistě zvedá, IBM přešlapuje na místě. Na příští rok prý ale Apple něco chystá, tak s prodejem ještě počkáte.. třeba to bude aspoň bez ztráty. V roce 2004 Apple rozjíždí iTunes a slibuje si od toho hodně – stejně jako vy. 1. ledna 2005 máte důvod k oslavám. Akcie Apple jsou na trojnásobné hodnotě od nákupu, dokonce se začínají přibližovat konkurenci. iTunes se rozjíždí a slaví 200 milionů stažených songů. Vypadá to dobře..

itunes_2005

.. vypadá to velice dobře, vlastně nejlíp. Poprvé od původního nákupu hodnota akcií Apple předběhla konkurenci. Za 1000 dolarový nákup před 10 lety, máte dnes přes 8000$ v akciích. Microsoft má půlku, IBM třetinu. Prodáte nebo budete držet dál? Je 1. ledna 2007. Akcie stále rostou a navíc se spekuluje o tom, že Apple chystá nějakou bombu… Tou bombou je dotykový mobil, nějaký iPhone, a je extrémně populární. V lednu 2008 mají nakoupené akcie hodnotu téměř 24 tisíc dolarů. Konkurence jen sleduje z povzdálí..Finanční krize v roce 2009 zamíchá s akciemi a Apple ztrácí téměř 70% hodnoty. Žádná krize ale není věčná a vy věříte jen v to nejlepší..

2010 je rok nového iPhonu 4 a pak iPadu. Nějaký tablet či co, prý to teď bude populární zařízení.. A ono opravdu je. Prodeje iPhonů a iPadů mohou za to, že na počátku roku 2011 je hodnota původních akcií na skoro 40 tisících dolarech. Pokud byste před 15 lety vsadili na Microsoft, máte dnes 5 tisíc, pokud na IBM, máte 6. V obou případech by ale přišlo rozhořčení, že to kdysi nevyhrál ten Apple. Říkáte si, že tomu dáte ještě pár let, řekněme 4 roky. Pak budete akcie vlastnit 20 let, což se jeví jako rozumná doba na to, vyřešit co a jak s akciemi dál. Blíží se konec roku 2015 váš balík akcií, který stál před 20 lety 1000$ má nyní hodnotu téměř 120 násobku. Steve Jobs zemřel, Apple se oprostil od jednoduché produktové linie a prý chystá i auto.. Vyplatí se jim to, a bude hodnota akcií dále růst? Nebo to nakonec splaskne, jako každá nafouknutá bublina, ať už je úspěšnější sebevíc?

10-future-apple-products-FSMdotCOM1

PS. Pokud se vaší fantazii nelíbí částka, se kterou se v textu pracuje, přidejte si jednu nebo dvě nuly navíc :)

PS2. Interaktivní graf, který inspiroval k sepsání článku najdete zde.

*Zdroj: stockchoker

Dnes nejčtenější

.