Zavřít reklamu

Apple Maps iconZdá se, že Apple plánuje oznámit webovou verzi svého rámce MapKit, který umožňuje, aby si někdo mohl vložit náhled Apple Mapy na webové stránky. Na stránkách developerské konference WWDC 2016, která se bude konat od 13. do 17. června, Apple vložil právě náhled do vlastních map, aby tak ukázal, kde konference bude probíhat. Pokud se podíváme na kód mapy, ten prozrazuje, že bychom se v blízké budoucnosti mohli veřejného API dočkat.

Mapa umožňuje posouvání, přibližování a oddalování. Tyto Apple Mapy používají k vykreslení HTML 5 element. V současné době je MapKit výhradně součástí iOS a Mac aplikací. Z obchodního hlediska je jasné, proč by Apple chtěl otevřít své API webovým vývojářům. Aktuálně totiž většina z nich vkládá na weby Google Mapy, které jsou všudypřítomné.

Není to však poprvé, co Apple využil své mapy na internetových webových stránkách. Dlouhodobě jsou totiž využity u služby Find My iPhone, která je součástí iCloud.com. Nikdy však nic nenaznačovalo širší využití mimo Apple. Tato mapa je však jiná, kód má totiž logickou strukturu, symboly jsou dobře pojmenované a přístup je pomocí klíče API pro vývojáře. Rámec tedy vypadá, jakoby se měl rozšířit k mnoha lidem.

Číslo verze rámce MapKitu, se také výrazně liší od toho, které bylo použito dříve. Například Find My iPhone má verzi WebKitu v1, zatímco WWDC mapa má verzi v3. Autorská práva také naznačují, že rámec je ve vývoji v letech 2015-2016. To nám tedy naznačuje, že Apple oznámí nové API WebKitu na letošní konferenci WWDC 2016.

Apple by mohl tuto funkci představit jako součást nějakého většího projektu. Již dříve jsme slyšeli zprávu o tom, že plánuje představit plnohodnotné webové mapy pro veřejnost, stejně jako to již mohou všichni uživatelé Apple zařízení prostřednictvím aplikace. Stejným způsobem to již dlouhou dobu mohou dělat lidé na Google mapách a plánovat si tak trasy na internetu.

apple_webkit_wwdc

 

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.