Zavřít reklamu

Touch ID iconObčas se i obyčejným uživatelům, namísto vývojářům nebo inženýrům z Applu, podaří na iPhonu respektive v iOS objevit chybu. Nedávno jsme tu měli například díru v zabezpečení Siri, která umožňovala každému si prohlédnout fotografie a prolistovat kontakty, aniž by musel znát od zařízení heslo nebo přikládat prst na Touch ID. Teď se nám, přímo v redakci, podařilo přijít na jednu zajímavost týkající se Touch ID. Je otázkou, zda je o trik nebo o chybu, ale vsázel bych spíš na to druhé, což jen dokazuje, že ani druhá generace senzoru otisku prstu od Applu na iPhonu 6s není dokonalá.

Podařilo se nám totiž zjistit, že když si chcete v nastavení Touch ID přidat nový prst, se kterým bude možné odemykat iPhone, lze proces skenování tak trochu ošálit a podstrčit mu prst jiný, což vůbec nepozná. Když totiž skenujete například ukazováček, musíte jej neustále dokola přikládat na Touch ID, aby iPhone skutečně dokázal poté prst rozeznat. Navíc jej musíte přikládat i z různých stran a pod různými úhly.

Když ale při skenování ukazováčku přiložíte jednou jedinkrát například malíček, iPhone vůbec nepozná, že jde o jiný prst a naskenuje vám i ten. Stejně tak můžete přiložit ještě další jiný prst a pak třeba ještě jeden. Touch ID vůbec nerozezná, že skenujete úplně jiný prst, než ten, se kterým jste začali. Takto několik naskenovaných prsů se poté uloží jen jako jediný otisk.

V momentě, kdy budete odemykat svůj iPhone, byste samozřejmě měli přiložit naskenovaný ukazováček, ale klidně můžete přiložit i malíček a zařízení se bezproblémově odemkne. Demonstraci chyby/triku můžete vidět na videu níže, včetně výše popsaného naskenování.

Navíc se vůbec nemusíte omezovat jen na jeden jediný prst. Pokud si chcete přidat například ukazováček a začnete jej přikládat na Touch ID, ale poté přiložíte během skenování ještě palec, malíček, prostředníček a prsteníček, iPhone opět nic nepozná a naskenuje vám všechny prsty a uloží je jako jeden jediný otisk. Takto si tedy můžete přidal celou ruku do jediného otisku. Pokud ale začnete přikládat i prsty druhé ruky, už systém pozná, že není něco v pořádku a otisky nepřijme.

Je otázkou, zda jde o chybu nebo o trik. iPhone si totiž ukládá matematické vyjádření otisků prstů, která jsou zašifrována a chráněna klíčem, který má k dispozici pouze Secure Enclave, což je vyspělá bezpečnostní architektura, která ověřuje shody vašeho otisku se zaregistrovanými daty. Do Secure Enclave se tedy uloží každý otisk prst, který při skenování zaregistruje a tak jej poté při porovnávání, když chcete iPhone odemknout, rozpozná a zařízení se omekne. Chyba je ale v tom, že při skenování Touch ID nepozná, že přikládáte pokaždé jiné prsty a naskenuje vím vesele všechny jako jeden otisk.

Dnes nejčtenější

.