Zavřít reklamu

hacked iconBěhem posledních několika týdnů jsme mohli sledovat právní souboj mezi FBI a Applem, ohledně zpřístupnění dat v jejich zařízeních. FBI po Applu chtěla, aby jim vytvořili speciální verzi iOS, která by šla v případě potřeby kdykoliv odemknout a dostat se tak k datům uživatele. To samozřejmě Apple nedovolil a spustil se tak obrovský soudní kolotoč, při kterém proti sobě stál Apple a FBI (s podporou amerického ministerstva spravedlnosti). Soudní tahanice skončili prolomením ochrany iPhonu, i když někde ještě menší soudní spory přetrvávají. I přes to se ale inženýři Applu vyjádřili, že jako daleko větší hrozbu pro zabezpečení berou hackery.

Toto prohlášení pochází z konferenčního hovoru mezi reportéry a inženýry Applu. Ti se vyjádřili, že v současné době vidí hackery a jejich aktivitu jako něco, co ohrožuje zabezpečení jejich zařízení daleko více, než FBI a následné soudní tahanice. Dále zaznělo, že rozhodně nechtějí vypadat tak, že brání FBI ve vyšetřování tím, že jim nechtějí zpřístupnit data.

Vše je to prý jen o celkovém systému zabezpečení, který funguje na mnohavrstvém principu. Spolupracují spolu hardwarové i softwarové prvky ochrany, které dohromady tvoří jednotný celek zabezpečení zařízení. Problém nastává s každou aktualizací iOS, kdy se může objevit nová díra v zabezpečení, kterou mohou hackeři využít. Proto je bezpečnostní záplatování systému nekonečným bojem s těmi, kteří na tyto nové díry v systému čekají.

V neposlední řadě se také inženýři Applu brání nařčení z toho, že jejich systém pomáhá kriminálníkům se schováváním informací. Cílem totiž není vytvořit systém, který povede k bezpečnému uschovávání informací spojených s kriminální činností, ale vytvořit systém, který co možná nejdokonaleji zabezpečí data uživatelů. To, že mohou iPhone využívat i teroristé, či jiní nebezpeční lidé svědčí pouze o tom, jakým způsobem je celý systém zabezpečen. Pokud by nebyl, nikomu nic nebrání v tom používat něco jiného.

iPhone hacked

Zdroj: BGRMacrumorsTechcrunch

Dnes nejčtenější

.