Zavřít reklamu

iPhone 6 fotoaparatZemětřesení, které proběhlo nedaleko japonského ostrova Kjúšú, přimělo dodavatele Applu, Sony, aby uzavřelo svou Kumamoto továrnu, která dodává komponenty pro iPhone. Uzavření je na dobu neurčitou, ale společnost nevěří tomu, že bude nějak dodávka ovlivněna. Dvě hlavní zemětřesení zasáhla oblast v sobotu a zabila 40 lidí a zranila stovky dalších.„I když jsme neočekávali žádné okamžité přerušení dodávek, tak máme nějaké zásoby. Pokud se nějaké problémy se zásobováním objeví, okamžitě o tom budeme informovat,“ řekl mluvčí Sony.

Ačkoli katastrofa ovlivnila řadu výrobních zařízení, které vlastní některé významné japonské technologické společnosti – mezi nimi Sony a Mitsubishi – jen u automobilového průmyslu se očekává vcelku velké zdržení. Technické firmy v okolí zemětřesení, pracují na vybudování odolných dodavatelských řetězcích, což je pro automobilové giganty problém, neboť mají tenké marže jako břitva a jejich dodavatelské vztahy jsou mimořádně složité.

Není to nic neobvyklého, že přírodní katastrofy mohou mít významný dopad na různá odvětví. Když Thajsko v roce 2011 zažilo ničivé povodně, průmysl pevných disků, které se právě tam vyrábí, trpěl značně. Ceny narostly a trvalo roky, než se výroba stabilizovala.

sony_factory

*Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.