Zavřít reklamu

iPhone SE front back side iconApple se před několika týdny odhodlal k poměrně překvapivému kroku, když na březnové konferenci představil iPhone SE, prakticky obnovený a updatovaný iPhone 5S z roku 2014. Představením tohoto produktu Apple vyslyšel přání mnoha zákazníků, kteří si stěžovali na velké úhlopříčky iPhonu 6s a 6s Plus a kteří se dožadovali menšího telefonu perfektně padnoucího do ruky. My jsme hned poté, co se iPhone začal prodávat v Apple Storech, do jednoho zašli, abychom vám popsali naše první dojmy, stejně tak, jako jsme to udělali s novým iPadem Pro. Pojďme se tedy podívat na to, jaký dojem na nás maličký iPhone SE zanechal.


Těch dojmů ale zase nebude tolik, jelikož toho nového není mnoho. Apple, jak už bylo řečeno, totiž nepředstavil u iPhone SE nový design, ale pouze recykloval ten z roku 2014. Design iPhonu 5 a 5s byl určitě u mnoho lidí velmi oblíbený, a tak by se zdálo, že jde o poměrně logický krok. Já jsem ale zklamaný. Čekal jsem nový fresh design, který by odpovídal roku 2016 a který by trochu osvěžil design iPhonů. Místo toho jsme dostali několik let starý a stejně vypadající telefon, který nikoho ničím nenadchne (Rose Gold to opravdu nezachrání). Teď mluvím pouze o designové stránce, ta hardwarová roku 2016 samozřejmě odpovídá, k tomu se ale dostanu v následujících řádcích.

iPhone SE LSA 7

Jednoduše mám pocit, že Apple zlenivěl a že se mu nechtělo přijít s novým a alespoň trochu inovativním designem. iPhone 5s vypadá parádně, ale je přece jasné, že se ten design rychle okouká. Navíc tu pořád máme ty obrovské okraje, které opravdu neodpovídají konkurenci, která přichází s telefony pyšnící se miniaturními rámečky okolo displeje. Apple mě jednoduše v tomto ohledu zklamal. První dojem z telefonu tedy byl nudný, nepřekvapující, telefon mě ničím nenadchl. Wow efekt se nedostavil. Rozumím tomu, že Apple z iPhone SE nechce udělat vlajkovou loď, ale i tak u každého Apple produktu očekávám, že mě trochu nadchne a překvapí. Zde se tomu ale tak nestalo.

Apple na jedné straně použil několik let starý design, na druhé straně ale vzal svůj nejrychlejší hardware, za což ho chválím. iPhone 5 SE tak má stejný výkon jako iPhone 6s. Chod telefonu je tak absolutně bezproblémový, plynulost systému je na perfektní úrovni, přesně tak, jak byste čekali. Aplikace se otevírají okamžitě, nikde se nic neseká, iPhonu SE můžete dát zabrat bez jakýchkoli problémů. Apple mě použitím nejnovějšího čipu A9 potěšil, upřímně jsem očekával integraci staršího čipu (tak, jak je to u Applu zvykem). iPhone SE je tak opravdu silný přístroj. I tak tu ale najdeme několik kompromisů.

iPhone SE LSA 3

Hlavně mě mrzí, že iPhone SE nepodporuje 3D Touch. Samozřejmě chápu, že bylo nejspíš nemožné tuto technologii vtěsnat do tak malého těla telefonu a že se někde muselo ubrat když iPhone SE začíná na pouhých $399 (iPhone 6s stojí o několik stovek dolarů více), ale i tak by bylo pro koncového zákazníka úžasné, kdyby se iPhone SE co se týče funkcí iPhonu 6s rovnal ve všech směrech. Dalším kompromisem je fakt, že iPhone SE přichází s první generací Touch ID. To je škoda, jelikož druhá generace této oblíbené funkce je na diametrálně odlišné úrovni než ta první. Třetím kompromisem je horší kvalita přední kamerky, což zajistě nepotěší selfie maniaky. Kompromisem ale rozhodně nebyla zadní kamerka, která má stejný čip jako iPhone 6s a 6s Plus. Maličký iPhone SE tak bude pořizovat stejně nádherné fotografie jako jeho větší bratři. Kamerku jsem v Apple Store samozřejmě testoval, všechny pořízené fotografie vypadaly úžasně, ostatně tak, jak je tomu u iPhonů zvykem.

Celkově mám z iPhone SE smíšené pocity. Jsem rád, že Apple naslouchá svým zákazníkům a že se rozhodl představit menší model, aby všichni měli na výběr. Rozhodně ale nejsem nadšený z faktu, že Apple použil několik let starý design. Na druhou stranu jde o telefon, který má v sobě ultrarychlý a spolehlivý hardware, který zaručí plynulý chod systému pro několik dalších let.

iPhone SE LSA 1

iPhone SE back FB 3

Dnes nejčtenější

.