Zavřít reklamu

whatsapp_icon

Populární aplikace WhatsApp, kterou v roce 2014 koupil Facebook, má měsíčně jednu miliardu aktivních uživatelů. Šéf společnosti Jan Koum zveřejnil toto číslo již dříve na sociální síti. Jan se netají tím, že největším „konkurentem“ je Messenger, který vlastní stejná společnost. Není divu, že přes WhatsApp si uživatelé sdělují citlivé informace. Aby byla všechny data, která přes tuto populární službu projdou v bezpečí, se společnost rozhodla zapracovat na zabezpečení konverzací. Nově jsou zprávy šifrovány způsobem end-to-end.

Podrobnosti o nové verzi sdělila společnost na svém blogu. „Od chvíle, kdy vy a vaše kontakty používáte nejnovější verzi aplikace, tak každý hovor, každá zpráva, fotografie, video, soubor je ve výchozím nastavení šifrována technologií end-to-end. Proč nově všechny zprávy šifrujeme? Je to jednoduché, při odesláním zprávu udělíte oprávnění pouze příjemci, aby mohl číst zprávu. Ne zločincům a hackerům. End-to-end šifrování pomáhá, aby komunikace přes WhatsApp byla naprosto „neveřejná“ stejně tak jako při face-to-face komunikaci.

Šifrování end-to-end znamená, že pokud odešlete zprávu, dojde k jejímu zašifrování a zpráva se rozšifruje až v telefonu příjemce. Technologie tak mnohem více ztíží práci hackerům. Využívá ho i například e-mailová aplikace ProtonMail.

Aktualizace přichází pár dnů potom, co FBI sdělila, že se jí – respektive izraelské firmě Cellebrite podařilo odemknout iPhone střelce z kalifornského San Bernardino. FBI po dlouhém sporu, který měla s Applem, dokázala, že je schopna zařídit odemknutí iPhonu i bez pomoci Applu. Firma Cellebrite si tak obstarala celkem tučný honorář. FBI již dříve požádala Apple, aby vytvořil speciální verzi systému iOS, která by obsahovala zadní vrátka, Apple to však odmítl. Tím vlastně FBI všem vývojářům dokázala, že vše je prolomitelné a ty se nyní snaží zabezpečit své aplikace ještě více.

Chcete-li na iPhonu využívat zabezpečenou komunikaci, můžete zároveň s klidným svědomím používat iMessages, které Apple taktéž velice sofistikovaně šifruje. Ani v případě WhatsAppu nebo iMessages se nemusíte bát, že při posílání, vaše zpráva skončí ve špatných rukou.

whatsapp_fb

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.