Zavřít reklamu

Ronald Gerald Wayne iconSteve Jobs a Steve Wozniak – jména která si se společností Apple spojuje víceméně každý. Jen málokdo již ale ví, že před 40 lety v Kalifornii stáli u zrodu této značky ne dva, ale tři muži. Tím třetím, a v současné době poměrně neznámým a skoro zapomenutým, byl tehdy dvaačtyřicetiletý Jobsův a Wozniakův spolupracovník z Atari – Ronald Gerald Wayne.

Všichni tři nakonec ukončili své působení v Atari (kam se ale Wayne nakonec vrátil), a připravovali se na novou společnou dráhu ve vlastní společnosti – Apple Computer Co., která byla založena 1. dubna 1976. Hlavními zakladateli byli Jobs s Wozniakem, Wayne zastával funkci „dospělého poradce“ (byl o generaci starší než oba jeho kolegové a měl již nějaké zkušenosti s podnikáním). Waynovo působení v původním Applu mělo ovšem velmi krátkého trvání. Společnost opustil 12. dubna téhož roku, tedy méně než 14 dní od založení. Z jeho iniciativy ovšem vzniklo původní logo Apple Computers Co., původní manuál k Apple I a zároveň byl také autorem ustavující partnerské smlouvy o zřízení společnosti.  Tato smlouva mu přisuzovala 10% podíl, kterého se ale svým odchodem zbavil, a za který mu bylo tehdy nabídnuto 800 dolarů.

Apple Inc

Důvodem pro jeho odchod byl strach z neúspěchu a případného kolapsu firmy. Vzhledem k podstatě ustavující smlouvy byli všichni signatáři zodpovědní za veškeré případné ztráty a dluhy a to jak firemní, tak osobní. Toto bylo pro Waynea nakonec zásadní, protože na rozdíl od Jobse a Wozniaka disponoval osobním majetkem, který mohl být eventuálně cílem exekutorů. Toho se obával natolik, že se rozhodl ze společnosti odejít. Jeho rozhodnutí bylo také ovlivněno negativní zkušeností z předchozího pokusu o podnikání, kdy se snažil prorazit na poli herních automatů.

Jak to s Applem dopadlo dnes již víme. Podíl ve společnosti, který v roce 1976 Wayne odprodal za 800 dolarů by měl dnes hodnotu několika desítek miliard. Když byl Wayne s tímto faktem konfrontován době kdy již byl Apple gigantem, reagoval slovy že „udělal tu nejlepší možnou věc, jakou udělat mohl na základě tehdy jemu dostupných informací“. Předpokládal, že se z Applu stane úspěšný business, ale nechtěl podstupovat rizika s ním spojená.

Dalším nešťastným obchodním krokem byl prodej originálu původní zakládající smlouvy z roku 1976. Na počátku 90. let jí Wayne prodal za 500 dolarů. V roce 2011 byla smlouva vydražena v aukci za 1,6 milionů USD. Wayne poté přiznal, že prodej této smlouvy je jedinou věcí, které ze své anabáze s Applem lituje. V roce 2011 vydal knihu s názvem „Adventures of an Apple Founder“, což je zatím jeho poslední počin, který má s Applem něco společného.

Ronald Gerald Wayne FB

*Zdroj: Time , Wiki

Dnes nejčtenější

.