Zavřít reklamu

FBI iconNa jednu stranu se může zdát, že spor Applu s FBI je v podstatě u konce, jenže opak je pravdou. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) už sice nenutí Apple, aby jim pomohl obejít zabezpečení iPhonu, jenže na druhou stranu dokazuje, že požadovaná spolupráce s Applem byla jen jakási cesta slušnosti. FBI se chtěla ukázat jen v dobrém světle a neodhalovat tak, že je schopna se dostat prakticky do jakéhokoliv iPhonu, iPadu nebo iPodu touch. Nyní ale nastal čas vytáhnout esa z rukávu.

Minulý týden jsme se dozvěděli, že je FBI ochotna pomoct kolegům z Arkansasu, kterým odemkne iPhone a iPod patřící dvěma teenagerům, jenž čelí obvinění z vraždy. Nyní server The Hacker News informuje, že FBI přispěchá na pomoc ještě  kolegům z Brooklynu, kteří řeší případ distribuce drog. Tamní vyšetřovatelé se přitom potřebují dostat do iPhonu 5s, tedy do novějšího jablečného smartphonu, než je původní iPhone 5c, jehož zabezpečení se už FBI podařilo prolomit. Federální úřad má podle informací použít stejnou metodu, kterou použil i u předchozího případu.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že FBI má skutečně k dispozici nástroj, díky němuž je možné obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu a iPadu, a tak odemyká jeden iPhone za druhým, jako na běžícím páse. Vyšetřovatelé se doposud snaží ututlat, jak se jim do jablečných zařízení daří dostávat, ale je velice pravděpodobné, že spolu s izraelskou společností Cellebrite, která FBI pomohla dostat se do iPhonu 5c, znají bezpečností chybu, o níž nemá potuchy ani samotný Apple.

Podle informací ze serveru Los Angeles Times již Apple vymýšlí právní taktiku, jak vládu přimět, aby prozradila vše o tom, jak se FBI daří do zařízení dostat. Apple ale informaci nepotvrdil, což je vcelku logické, protože před samotným soudním sporem nechce odkrýt všechny karty.

iPhone passcode FBI

Dnes nejčtenější

.