Zavřít reklamu

ifixit_icon

iPhone SE je od včerejšího dne dostupný v několika vybraných zemích, Česká republika bude v druhé vlně a zakoupit bychom ho u nás měli v nejbližších dnech. iPhone SE si v zahraničí zakoupilo také mnoho odborníků. Konkrétně odborníci z Chipworks rozebrali iPhone SE a potvrdili, že jde o namixovaný iPhone 5s, 6 a 6s. Dnes dokončil rozebrání i populární iFixit, který zjistil, že nový smartphone od Applu obsahuje několik komponentů, které jsou snadno kompatibilní s komponentami iPhonu 5s.

iPhone SE má například v porovnání s iPhonem 5s stejný vibrující motor, LCD displej, přední fotoaparát, digitizér, přední fotoaparát, reproduktor, senzor přiblížení. Podle iFixit mohou komponenty z iPhonu 5s pracovat i v takzvaném „plug and play“ módu. Což znamená, že by měly být funkční komponenty z  iPhonu 5S v iPhonu SE a naopak. iFixit přesto doporučuje nezkoušet komponenty měnit, mohlo by dojít k vážnému poškození zařízení.

Mezi nekompatibilní díly patří například čip, základní deska, kamera, Lightning konektor a baterie. Baterie iPhonu SE má kapacitu 1,624 mAh, což je více oproti 1,560 mAh kterou má iPhone 5s. Nicméně iFixit dodává, že baterie v nejnovějším iPhonu má jiný konektor, takže uživatelé, kteří chtěli vyměnit baterii, mají smůlu. Kamera iPhonu SE také využívá jiný konektor, který má mnohem méně pinů. Rozdíl nalezneme ve zmiňovaném Lightning konektoru, který je odlišný a k základní desce je připojen menším počtem pinů.

iFixit udělil iPhonu SE 6 bodů opravitelnosti, kdežto 10 bodů byl maximální počet. Zatímco iPhone SE není zas tak těžké opravit, iFixit vidí problém v otevírání celého zařízení. Chcete-li jakýkoliv iPhone opravit, musíte mít speciální šroubovák a přísavku. Pokud uživatel není opatrný může zároveň poškodit kabel který vede k Touch ID tlačítku.

iPhone SE iFixit 3
iPhone SE iFixit 6
iPhone SE iFixit 4
iPhone SE iFixit 5
iPhone SE iFixit 2
iPhone SE iFixit 7
iPhone SE iFixit 1

ifixitiphonese

*zdroj: IFIXIT

Dnes nejčtenější

.