Zavřít reklamu

FBI iconDlouhou sledovaný spor mezi Applem a FBI je pravděpodobně u konce. Americkým vyšetřovatelům se totiž nakonec podařilo dostat do iPhonu 5c, který patřil střelcovi z kalifornského San Bernardino, i bez pomoci Applu. Prolomit zabezpečení iPhonu se nakonec podařilo izraelské firmě Cellebrite, která přispěchala ochotně FBI na pomoc a za slušnou odměnu iPhone odblokovala, čímž se nyní chlubí i na svých stránkách, kde prohlašuje, že jeden z jejich nástrojů umí dekódovat a extrahovat data z iPhonu 5c.

Střelec Syed Farook, který spolu s manželkou v San Bernardinu postříleli 14 lidí, dalších 22 zranili a následně zemřeli v přestřelce s policií, jsou totiž podezřívání, že komunikovali s teroristickou organizací Islámský stát, která by tak útok zorganizovala. Zmíněný iPhone by měl obsahovat důkazy a komunikaci s organizací, ale jestli tomu tak opravdu je, se pravděpodobně nedozvíme.

Vláda „se úspěšně dostala k údajům ve Farookově iPhonu, a tak už není pomoc Applu potřebná”, píše se v dokumentech zaslaných k soudu. Zároveň americké ministerstvo spravedlnosti odvolalo svou žalobu na Apple, kterou se domáhalo, aby společnost pomohla s odblokováním zmíněného telefonu, což Apple razantně odmítal.

CNN poznamenala, že metoda funguje jen na Farookův iPhone 5c a na žádný jiný.   Apple pro The Verge vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že je dhodlán pokračovat v boji za občanské svobody, kolektivní bezpečnosti a soukromí. Společnost ale nekomentovala skutečnost, že se FBI nakonec podařilo do iPhonu dostat i bez jeho pomoci.

Apple vs FBI passcode

*zdroj: 9to5mac

 

Dnes nejčtenější

.