Zavřít reklamu

97 iPad Pro icon

Včera Apple na konferenci představil nový 9,7″ iPad Pro. Mezi zásadní novinky u nového tabletu střední velikosti patří podpora chytré tužky Apple Pencil a nový fotoaparát, který nalezneme i u iPhonu 6s. Jedná se tedy o 12-megapixelový fotoaparát s 1,22µ pixely a clonou ƒ/2,2. Tudíž 9,7″ iPad Pro zvládá natáčet video ve 4K rozlišení (3840 × 2160). Zároveň nechybí funkce natáčení zpomalených záběrů. Další novinkou ve srovnání s iPadam Air 2 byl nový čip A9X, který pohání i větší 12,9″ iPad Pro. Podle všeho je však větší iPad rychlejší. Snížil Apple taktovací frekvenci nového iPadu Pro záměrně?

Ve srovnání produktů na oficiálních stránkách Apple tiše ukázal, že procesor A9X v 9,7″ iPadu Pro je pomalejší. Apple na svém webu konkrétně srovnává čipy s dva roky starým čipem Apple A7. Na první pohled je vidět, že obě verze iPadu Pro mají naprosto stejný čip, bystrý návštěvník si ale může všimnou nesrovnalostí v číslech. U 12,9″ iPadu Pro je čip A9X 2.5x rychlejší než A7, ale v případě 9,7″ iPadu Pro je rychlejší pouze 2.4x.

Stejný rozdíl můžeme vidět i v rychlosti grafiky, tam jsou čísla více rozdílná. 12,9palcový iPad zpracovává grafiku 5x rychleji než A7, zatímco 9,7palcový tablet pouze 4,3x rychleji. Přitom by se mělo jednat o stejný čip, tudíž by měla být i stejná čísla – nejsou.

cip-a7vsA9

Je možné, že Apple snížil taktovací frekvenci procesoru kvůli baterii, která je v 9,7palcovém iPadu menší, což je logické. Navíc menší model ani nedisponuje 4GB RAM, jako 12,9palcový iPad Pro, ale jen 2GB RAM. Ukázal to nejnovější benchmark z AnTuTu.

ipadproiphoneseram-800x600

Nejnovější iPad tedy není podle aktuálních informací nejvýkonnějším tabletem od společnosti Apple. Ačkoli oba iPady mají příponu „Pro,“ existuje celá řada rozdílů mezi zmiňovanými tablety. V 12,9″ najdeme rychlejší Lightning konektor, který je postaven na specifikaci USB 3. Naopak menší Pro model má pomalejší USB 2 Lightning port. Je ale pravdou, že nový iPad se zase může pochlubit nějakolika novinkami, které větší iPad Pro nemá. Nejvíce diskutovanou je True Tone displej, který automaticky upravuje barvy podle prostředí ve kterém se uživatel nachází. Zároveň má již zmiňovanou lepší kameru s podporou funkce Retina Flash.

ipadpro_medium_2x

*Zdroj: Appleinsider.com

Dnes nejčtenější

.