Zavřít reklamu

iOS Notes icon

Novinek v novém systému iOS 9.3OS X 10.11.4 je opravdu mnoho, jednou z těch nejzajímavějších jsou v případě obou systému předělané poznámky. Apple výrazně předělal poznámky už v iOS 9.0, kdy do nich uživatelé mohli nově malovat, vkládat interaktivní odkazy nebo seznam úkolů. Mnoho uživatelů si však stěžovalo na nemožnost je zabezpečit pomocí hesla. Nyní byla přání všech uživatelů vyslyšena. Pojďme se tedy podívat na podrobný návod, jak poznámky zaheslovat nejenom pomocí Touch ID.

Chcete-li je zaheslovat na iPhonu, iPadu nebo iPodu, musíte mít nejnovější iOS 9.3. Nejprve tedy musíme nastavit heslo. Proto půjdeme do Nastavení -> Poznámky, následně klikneme na možnost Heslo. Zadáme heslo, pod kterými je chceme odemykat. Máte-li zařízení s Touch ID, můžete je odemykat pomocí otisku prstu. Poté již můžeme jít do samotné aplikace. Až napíšeme text, který chceme uzamknout, klikneme na ikonu sdílení a vybereme možnost Zamknout poznámky, a napíšeme námi zvolené heslo. Vedle ikony sdílení se nám zobrazí ikona zámku, klikneme-li na ní, poznámka se uzamkne. Chceme-li poznámku odemknout, klikneme na ikonu sdílení a vybereme možnost Odemknout poznámky.

Zamknutí poznámek v systému OS X je trochu složitěší, ale uzamčení se vám může v několika případech opravdu hodit. Nejprve si otevřeme Launchpad, zde nalezneme aplikaci Poznámky. Můžeme také použít Spotlight, který vyvoláme klávesovou zkratkou CMD + mezerník nebo tak, že klikneme na ikonu lupy v pravém horním rohu. Po spuštění v horním menu klikneme na název Poznámky a poté vybereme možnost Nastavit heslo, napíšeme jakékoliv heslo (na počtu znaků nezáleží).

osx-poznamky-nastaveni

Po vyplnění všech potřebných údajů uložíme nastavení kliknutím na Nastavit heslo, tím máme heslo uloženo. Jak zaheslovat konkrétní poznámku? Máme-li poznámku zobrazenou, klikneme na ikonu zámečku, která se nachází vedle ikony sdílení. Vybereme druhou možnost Lock this Note, tím se nám přidal zámek na poznámku. Chceme-li poznámku zaheslovat musíme znovu kliknout na ikonu zámku a vybrat možnost Close All Locked Notes. Tím se všechny poznámky s ikonou zámku zaheslovali, pro zobrazení musíme napsat heslo, které jsme nastavovali dříve. Nechceme-li již poznámku zamykat, klikneme opět na ikonu zámku a vybereme druhou možnost Remove Lock.

poznamky-zaheslovani-osx

Důležité je podotknout že zaheslováni poznámek funguje i u těch, které jsou spárovány s iCloudem. Chcete-li resetovat heslo, musíte zadat heslo k Apple ID.

zamknuti-poznamek

Dnes nejčtenější

.