Zavřít reklamu

logo nsaSyed Farook, střelec ze San Bernardina, který používal iPhone 5C, je citlivý k určitým škodlivým útokům, které by mohly FBI dát to, co chce, tedy neomezený přístup k zařízení, které by mohlo obsahovat nějaké důkazy spojující střelce s jinými potenciálními podezřelými. NSA se viditelně distancovala od boje Applu s FBI a mnozí se začali divit, zda NSA může skutečně proniknout do zařízení a stejně jako nad tím, proč to neudělá, aby pomohla v konkrétním vyšetřování. 

Dokonce i Apple nepřímo uznal, že NSA může mít zdroje k dešifrování jakéhokoliv iPhonu tím, že vyslýchali FBI, proč nejsou používány zdroje NSA. Avšak i v případě, že NSA má výkonné stroje k dešifrování iPhonu, je pravděpodobně nejlepší, že je nepoužívá na střelcův iPhone 5c.

David Aitel, bývalý vědecký pracovník NSA a CEO bezpečnostní firmy Immunity věří, že žádat Apple o vytvoření zadních vrátek do iPhonu je horší, než žádat NSA, aby ho dešifrovali. Myslí si, že ostatní zpravodajské agentury by měly pomáhat při vyšetřování, včetně národních i mezinárodních problému a léčit hrozbu jako útok přicházející z venčí.

//

Jedná se o řešení problému s teroristickou hrozbou, kde byste normálně spolupracovali s cizími národy. Nemělo by to být omezeno pouze na NSA. Číňané nemají pravděpodobně žádný problém pomoci nám. Příště by to mohli být Němci.” řekl Aitel.

Agentura by také mohla fyzicky vyjmout paměťový čip iPhonu, jak se navrhovalo v minulosti a hrabat se v něm pomocí laserů a odhalit část, která obsahuje požadovaná klíčové data. Nicméně, tento způsob hacknutí je hodně nebezpečný, jelikož může vést ke zničení paměťového čipu.

Zatímco NSA může mít dostatečnou kapacitu pro provedení některého z těchto iOS softwarových a hardwarových triků a možná ještě některých vyspělejších, může zde být malý strategický význam pro agenturu, aby je všechny využila na tento konkrétní iPhone.

“Nevěřím, že NSA by si myslela, že tento případ je tolik cenný, zvlášť když Apple poskytl iCloud data,” řekl Forbes bývalý počítačový vědec NSA a spoluzakladatel bezpečnostní firmy Carbon Black. “Nepochybuji o tom, že ty možnosti existují, jen mám v této situaci pocit, že je to něco, co by bezpečnostní mise vlády USA chtěla potenciálně spálit,” řekl nakonec.

nsa-headquarters

*Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.