Zavřít reklamu

sad-apple-logoPodle nové zprávy deníku The New York Times, by inženýři Applu mohli odmítnout pomoci FBI odemknout iPhone, a to i v případě, že společnost se rozhodne spolupracovat s úřady v pokračujícím sporu Applu s FBI, kvůli zamítnutí žádosti FBI, aby jim Apple pomohl odemknout iPhone střelce ze San Bernardina. Zpráva s odkazem na více než půl tuctu současných i bývalých zaměstnanců společnosti Apple tvrdí, že již probíhá interní diskuse mezi inženýry, že by mohli odmítnout vykonat práci a dokonce i ze společnosti odejít. 

Zaměstnanci Applu jsou již v diskusi, co budou dělat v případě, že jim bude nařízeno pomoct právním orgánům. Někteří říkají, že by mohli odmítnout vykonat práci a někteří by radši opustili své vysoce placené pozice, než ohrozit bezpečnost softwaru, kterou již vytvořili podle více než půl tuctu současných a bývalých zaměstnanců. 

Mezi dotazovanými byli inženýři, kteří se podílejí na vývoji mobilních produktů a zabezpečení, stejně tak i bývalý bezpečnostní inženýři a manažeři. 

V teorii podle odborníků NYT, by to Applu umožnilo obejít to, co požaduje FBI, i když projde nový zákon nebo se Apple dohodne k zahájení procesu.

V současné době několik stoupenců Applu vyjadřuje podporu, včetně profesora Harvardských práv a bývalé speciální asistentky prezidenta Obamy Susan Crawfordové, která napsala, že “FBI nemůže nutit Apple přepsat iOS,” stejně tak jako nové společné prohlášení Access Now, the American Civil Liberties Union a the Electronic Frontier Foundation.

Zprávy přicházejí před posledním jednáním Applu s FBI, které je plánováno na 22. března, před soudem v Kalifornii. To je pouze den po tom, co Apple představí nové produkty na tiskové konferenci 21. března.

craig-federighi

 

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.