Zavřít reklamu

iPhone unlock - iconFBI se nás všechny snaží přesvědčit, že Apple musí být nucen vytvořit zadní vrátka v iPhonu, aby telefon střelce ze San Bernardina mohl být prozkoumán kvůli digitálním důkazům. Ne všichni experti se shodují s tímto postojem a mnoho jich říká, že FBI nebo jiné zpravodajské služby dokážou iPhone dešifrovat. Richard Clarke byl hlavním protiteroristickým poradcem tří prezidentů, včetně George H. W. Bushe, Billa Clintona a George W. Bushe. Při rozhovoru pro NPR (National Public Radio) řekl, že věří, že FBI hraje mimo hřiště.

“Devět let jsem byl hlavním protiteroristickým poradcem v americké vládě,” řekl. “Každou noc jsem šel spát a obával jsem se z teroristických útoků. Udělal jsem dost pro zastavení teroristických útoků, které možná tam někde venku čekají, o kterých nevím? Vím jak proti-terorismus vypadá, byl jsem tam. Ale také jsem operoval v nějakých limitech. S vládou Spojených států jsme se už dávno rozhodli, že jsou zde limity, pro to, co budeme dělat ve válce proti terorismu.”

Poté pokračoval vysvětlením, že soukromí a šifrování jsou větším problémem než boj proti terorismu. “Pod administrativou Obamy, jsme například řekli, že nebudeme mučit lidi,” řekl Clarke. “Víte, mohli bychom v extrému udělat práci FBI jednodušší, tím, že bychom každému dali náramek na kotník a věděli bychom přesně, kde se každý pohybuje. Je to absurdní příklad, ale moje pointa je, že šifrování a soukromí jsou daleko větší problém, než boj proti terorismu.”

Clarke si nechal to nejlepší na konec, když řekl, že kdyby stále dělal svou dřívější práci, řekl by FBI, aby zavolali do Fort Meade, sídla NSA (National Security Agency) a NSA by tento případ vyřešila za ně. Když byl požádán, aby to rozvedl, bývalý kybernetický bezpečnostní šéf řekl, že každý expert, kterého zná “věří, že NSA dokáže dešifrovat iPhone”.

Clarke dodal, že FBI a Ministerstvo spravedlnosti nemají zájem o řešení tohoto problému, ale chtějí precedent, kterým by pak vláda mohla nutit výrobce elektronických zařízeních, aby je pustili do svých přístrojů.

iPhone passcode heslo

*Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.