Zavřít reklamu

United KingdomPodle zprávy deníku The Sunday Times, technologické firmy působící ve Velké Británii budou nuceny instalovat zadní vrátka do svých produktů a služeb, pro účely státního pozorování v rámci nově navrhovaných zákonů. Nové pravomoci byly zveřejněny ministryní vnitra Theresy May 1. března a očekává se, že návrh zákona zítra dostane druhé čtení v parlamentu. Návrh se opírá o kodex z praxe, který by udělil trest společnostem, které by nechtěly instalovat zadní vrátka do jejich zařízení.

Doprovázející návrh dokumentu uvádí, že britský ministr vnitra má moc přinutit firmy opatřit “technologickou způsobilost”, která umožní bezpečnostním službám přístup k datům z komunikace, stejně tak se zavazují k “odposlechům” a k “zásahu do zařízení”. Zákon sám o sobě uděluje ministrovi vnitra pravomoc nařídit odstranění “elektronické ochrany”, jak odborníci na technologie říkají, jedná se jinou verzi slova “šifrování”. Poskytovatelé internetových služeb by také museli vést záznamy o historii prohlížení každého po dobu 12 měsíců a umožnit přístup k datům zpravodajským službám bez překážek.

Opoziční Labouristická strana varovala britskou vládu, že se budou snažit zrušit zákon a zdrží se hlasování, jestli zákon bude v současné podobě, což kritici nazvali narušení soukromí v masovém měřítku a obrovské bezpečnostní riziko.

Podle průzkumu Consumer Openness Index 2016, pouze 12% Britů uvedlo, že mají dobré porozumění o tom, co zákon obnáší. Ve stejném průzkumu polovina respondentů věřila, že pokud osobní data budou dostupnější pro vládu, budou také snadněji přístupné pro kriminálníky. Zatímco 6 % nesouhlasilo.

Pokrok zákona přes britský parlament přichází v době, kdy se Apple zabývá důležitým sporem s FBI, která vyžaduje vlastní zadní vrátka v operačním systému společnosti k odemčení iPhonu střelce ze San Bernardina.

lock iPhone passcode

*Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.