Zavřít reklamu

Apple FBI iconAmerická generální prokurátorka Loretta Lynch se ve čtvrtek objevila v pořadu The Late Show with Stephen Colbert, kde zopakovala, že vláda požaduje po Applu pomoc při odblokování pouze jednoho iPhonu, který souvisí s loňským teroristickým útok v San Bernardinu, ne vytvoření zadních vrátek v iOS.

I když to nebylo hlavním tématem diskuse, Colbert se dotkl sporu o šifrování a odporu Applu k naplnění soudního příkazu. “No, víte, že jsme nesouhlasili veřejně u soudu a já měla několik dlouhých diskusí s Timem Cookem v otázkách soukromí,” řekla Lynchová. “Co já o tomhle řeknu je, že tomu rozumím, protože soukromí je pro každého důležitý problém. Je to pro mě důležité jako pro generální prokurátorku i  jako občana.”

Pokus o poskytnutí kontextu, Colbert nesprávně uvedl, že Ministerstvo spravedlnosti chce, aby Apple vytvořil zadní vrátka do iPhonu, konkrétně do iPhonu, který byl použit při teroristickém útoku v San Bernardinu minulý rok. Jak je uvedeno v právních papírech a veřejné kampani pro veřejné mínění, Ministerstvo spravedlnosti žádá, aby Apple vytvořil a podepsal verzi iOS, která nebude obsahovat důležité prvky zabezpečení.

Apple argumentuje, že v případě kdy vláda vyhraje soudní spor, mohlo by to nastavit nebezpečný precedent pro budoucí žádosti o vynucování práva. FBI a dalším agenturám by se do rukou dostal velmi mocný nástroj. Například Tim Cook a Eddy Cue řekli v samostatných rozhovorech, že v případě kdyby vládní agentury měli k dispozici precedent, mohly by přinutit Apple, aby na dálku zapnul mikrofon nebo kameru u iPhonu.

“Za prvé, nežádáme o vytvoření zadních vrátek, ani nežádáme nikoho, aby někoho sledoval,” řekla Lynchová. “Žádáme aby udělali to, co jejich zákazníci chtějí. Skutečným vlastníkem telefonu je krajský zaměstnavatel jednoho z teroristů, který je teď mrtvý.”

*Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.