Zavřít reklamu

peg-p45x-640x426Co se zdálo nemožné, se najednou zdá jako velmi pravděpodobné. Po takzvaném Super Tuesday prezidentský kandidát a zároveň bohatý magnát Donald Trump vede v amerických primárkách, které rozhodnou o tom, kdo bude kandidátem Republikánské strany. Vypadá to tedy, že pokud se nestane něco převratného a pokud veškeré průzkumy nelžou, Donald Trump bude opravdu bojovat o prezidentské křeslo Spojených států v přímém souboji jeden na jednoho. Pojďme se tedy podívat na rozhovor, který Trump dal magazínu Breitbart, abychom zjistili, co si myslí o světě technologií a například o umělé inteligenci.

Jaký je váš názor na NSA (Národní bezpečnostní agentura USA – pozn. red.)? Nestala se v poslední době až moc důležitou, anebo jde o fundamentální část obrany proti terorismu? 

NSA se stará o sbírání elektronické inteligence od spousty zdrojů po celém světě a od těch, kteří v Americe žijí a kteří naší zemi a lidem nepřejí nic dobrého. Proto tato agentura získala hodně volnosti ohledně toho, jak pracuje, a to hlavně po událostech 11. září. Za předpokladu, že tato agentura zvládne svou misi bez porušení čtvrté novely naší ústavy (která zakazuje neopodstatněné prohledávání osob, pozn. red.), by NSA měla mít co nejvíc volnosti. Američtí občané by ale měli mít garantovány určité ochrany. Musí existovat rovnováha mezi ústavními ochranami a rolí vlády ohledně zachování bezpečnosti našich občanů. Kongres by měl tuto rovnováhu nadále vyžadovat. 

Jaký je momentální stav americké kybernetické obrany? Jak by měla federální vláda ochraňovat americké firmy před kybernetickým válčením? Jak byste vy porazil čínské hackery?

Musíme rozumět technickým aspektům toho, jak internet funguje a proč je důležité chápat, jak moc těžké je chránit přístup do americké vlády a do privátních podniků. Americká vláda ale nese zodpovědnost za ochranu země před všemi útoky, ať kinetickými, kybernetickými či jinými.

Po 11. září Ministerstvo vnitřní bezpečnosti, přes své vlastní oddělení a agentury, spolupracovalo s privátním sektorem, aby se zajistila ochrana našich elektronických komunikací. Je to ustavičná bitva, ale zatím děláme docela dobrou práci.

Stále je tu ale spousta vytrvalých, záměrných a vědomých útoků na americký kyberprostor, a to hlavně od agentů, kteří jednají za Čínu. To hraničí s válečnými útoky. Amerika by měla odpovědět, provést protiútoky a zveřejnit každou akci Číny, která se snaží ukrást a narušit naše operace, ať jsou privátní nebo vládní.

gettyimages-495486296_-_h_2015

Jak plánujete použít internet, abyste oslovil mladé lidi a menšiny?

Internet je nástroj. Někdy to je skalpel. Někdy to je motorová pila. Jde o skvělý způsob nové komunikace, což se ukázalo v mnoha případech, například při volbách. Přístup k internetu je rozhodující, pokud ho mají používat mladí lidé a menšiny. Mladí lidé, obecně, mohou být osloveni pomoci použitím sociálních sítí. 

Co se týče oslovení menšin, příští prezident musí jít dále, samozřejmě musí používat internet, ale hlavně musí jít do sousedství, do kostelů, do komunitních center a do škol, aby zajistil osobní kontakt. Upřímný dialog a osobní angažovanost je zdaleka ten nejlepší přístup. 

Jaký efekt bude mít zvolení Donalda Trumpa prezidentem na technologický průmysl a na internetovou kulturu?

Jsem hodně velký fanoušek technologie a budu velkým podporovatelem expanze technologických možností ve Spojených státech. Jako prezident se postarám o to, aby duševní vlastnictví, které je vytvořeno v Americe, zůstalo majetkem těch, kteří ho vytvořili. Nedovolím, aby jiné země kradly náš majetek, to se pod mým dohledem nestane.

Stephen Hawking nedávno spekuloval, že umělá inteligence bude v budoucnu představovat existenční hrozbu pro lidstvo. Jaký názor máte na použití umělé inteligence pro dobré, nebo špatné úmysly? Co si myslíte o směru, kterým míříme? 

Vždy mě znepokojovala možnost, že by mohlo nastat sociální zhroucení naší kultury díky technologii. Myslím, že naše zvýšená závislost na elektronických zařízeních je nezdravá. Samozřejmě ale jde o trend, který se houpe jako kyvadlo, a tak věřím, že najdeme určitou rovnováhu. 

Pokud jde o umělou inteligenci, znovu může jít buď o skalpel, nebo o motorovou pilu. Tvůrci a uživatelé by vždy měli zvážit morální a etické důsledky vše aktivit. Pokud náš směr přestane být morální, jako společnost budeme odsouzeni k zániku.

peg-p45x-640x426-2

//

*Zdroj: Breitbart, foto: Hollywoodreporter

Dnes nejčtenější

.