Zavřít reklamu

proc why iDnes už si asi nikdo nedokáže představit, že by se iPhone, iPad, iMac nebo jiný produkt či služba od Applu jmenovala jinak. V poslední době společnost z Cupertina sice od těchto názvů pomalu opouští, důkazem je například nová Apple Music nebo Apple Watch, ale ve svých hlavních produktech stále používá ono záhadné „i“, které tam není jen tak pro nic za nic.

Apple začal do názvu svých produktů dávat „i“ po návratu Steva Jobse do Applu, kdy koupil NeXT a v roce 1998 představil Jobs první iMac. Právě nový počítač, který lákal ke koupi hlavním svým designem, byl první produkt, který začínal oním písmenem. Sám Steve Jobs při představení iMacu vysvětlil, co znamená zmíněné písmeno a proč jej Apple použil u svého nejnovějšího počítače. Jeho proslov můžete vidět na videu níže v čase 16:30.

  1. internet
  2. individual (osobní)
  3. instruct (poučit)
  4. inform (informovat)
  5. inspire (inspirovat)

https://youtu.be/oxwmF0OJ0vg?t=16m30s

Ale ani to nemusí být jediný důvod, proč se Apple respektive Steve Jobs rozhodl začít „i“ do názvu dávat. Když se totiž po čase dostal Jobs opět do vedení společnosti, tak nebyl CEO (Chief Executive Officer), ale iCEO (interim Chief Executive Officer). Steve sice na konferenci přesně uvedl, co „i“ znamená, ale je zřejmé, že ho inspiroval i název jeho pozice. Právě proto, že Jobs už nepředstavil nejnovější produkty a služby společnosti, Apple upouští od tohoto označení a namísto iMusic vydal Apple Music a iWatch označil jako Apple Watch, i když u jablečných hodinek nemohla společnost zvolit obvyklý název, protože jej používala irská firma Probendi.

proc why i FB

Dnes nejčtenější

.