Zavřít reklamu

touch_idTouch ID je pravděpodobně nejbezpečnější způsob uzamčení vašeho iOS zařízení, protože je mnohem těžší jej prolomit, než uzamčení heslem. Je to však úplně pravdivé? Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně nám ukázal čínský startup, že lze Touch ID prolomit pomocí dětské plastelíny Play-Doh. Vše natočil reportér Arjun Kharpal, který video vložil na Twitter. Jason Chaikin, který je prezidentem firmy Vkansee, zabývající se mobilní bezpečností, vám ukáže, že je to opravdu možné. Sice mu jeho metoda vyjde až na několikátý pokus, ale funguje.

Už jsme mohli vidět, že lze iPhone odemknout i pomocí jiných částí těla a také pomocí kočičí tlapky. Toto je však jedno z nejzáludnějších a přitom nejjednodušších řešení. Zloděj by teoreticky mohl použít stejný trik na odemčení vašeho iPhonu či iPadu, ale nemusíte se zase tolik obávat. Video totiž neukazuje to, že firma použila pro otisk v Play-Doh prst, který je odlitek ze speciální zubní pasty. Proto by musel zloděj nejprve pomocí zubní pasty vytvořit odlitek vašeho prstu, což by bylo bez vašeho vědomí nesmírně složité.

Chaikin tak chtěl pouze demonstrovat, že hacknout se dá za pomocí běžných pomůcek vcelku jednoduše. Mimochodem jeho společnost vytvořila vlastní snímač otisků prstů. Apple video zatím neokomentoval, firma Vkansee však na svých stránkách uvádí, že každý otisk prstu je jedinečný. To znamená že je vcelku vzácné, že i malá část dvou samostatných otisků prstů, si je dost podobná na to, aby se pomocí nich dal iPhone odemknout. Pravděpodobnost, že se vám iPhone touto cestou podaří odemknout je 1 z 50 000, což je lepší než 1 z 10 000 u čtyřmístného kódu.

iphone_fingerprint1-680x400

*Zdroj: iphonehacks

Dnes nejčtenější

.