Zavřít reklamu

Google_car_logo

Už několik měsíců panují zvěsti o projektu Titan, který je veřejně známý jako projekt Apple Car. K projektu se však Apple stále nevyjádřil, i když zaregistroval tři domény, které s Apple Car úzce souvisí. Google se svým automobilem netají a již několik let testuje automobil, který se řídí úplně sám. Google teď dostal velkou ránu tím, že „autopilot“ automobilu špatně vyhodnotil situaci a došlo k dopravní nehodě. Server Autoblog napsal, že vůz Googlu narazil do autobusu poté, co systém špatně vyhodnotil situaci, ve které jel autobus proti vozu. Vůz od Googlu měl přejet do jiného pruhu, to však neudělal. Při dopravní nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn a náraz byl poněkud malý.

Vzhledem k tomu, že automobil řídí nedokončený software od Googlu, tak se někteří experti domnívají, že k tomuto muselo dojít, aby se Google poučil z chyb. „I když samořídící vozidla umí předpovídat všechny možné nebezpeční na silnicích, je tu vždy šance, že může být software zmatený a nebude konat správná rozhodnutí. Je ale jasné, že autonomní vozy jsou bezpečnější, než jejich lidské protějšky,“ napsal motoristický magazín Autblog.

Vozidlo využívá k detekci okolí různé systémy jako například radar, lidar, GPS a počítačové vidění. Poprvé samořídící vozidlo vyjelo na silnice roku 2012, od té doby údajně ujede každý vůz 150 kilomterů týdně. Jednalo se o Toyotu Prius, kterou Google od začátku využívá. V roce 2015 Google řekl, že těchto vozů mají aktuálně 23 a od roku 2012 měly celkem 14 menších nehod na veřejných komunikacích.

google-self-driving-car

*Zdroj: Bgr.com

Dnes nejčtenější

.