Zavřít reklamu

AppleLogoGoldVedle boje s americkou vládou o odemknutí iPhonu, který byl používán střelcem z loňského teroristického útoku v San Bernardinu, je Apple zapletený do sporu o podobném případu v New Yorku. Na konci roku 2015 totiž ministerstvo spravedlnosti požádalo Newyorského federálního soudce, aby nařídil Applu pomoci v získání přístupu k zadrženému iPhonu, který by mohl sloužit jako důkaz v případu s obchodováním drog.

V té době Apple vysvětlil, že i když by mohlo být technicky možné iPhone odemknout, neboť běžel na starší verzi iOS, mohlo by to poškodit značku Apple jako takovou. Včera odpoledne soudce James Orenstein, který předsedá tomuto případu v New Yorku, se rozhodl ve prospěch společnosti Apple, což by mohlo mít velký dopad na San Bernardinský spor.

Podle Newyorksého rozhodnutí, nemůže být Apple nucen k pomoci s přístupovými údaji se zdůvodněním, že soud může téměř cokoli se zákonem All Writs Act, kterým se ohání i FBI v San Bernardinu. Apple argumentoval, že All Writs Act nedává vládě možnost řídit a dávat jakékoli příkazy společnosti. „Zavedená pravidla pro interpretaci textu stanovy mě přivedla k tomu, abych odmítnul žádost vlády. Mimořádnou úlevu, o kterou vláda usiluje, nelze považovat za přijatelnou pro právní zásady, „ píše Orenstein. Vše uzavřel tím, že by mělo být rozhodnuto podle právních předpisů, nikoli soudem.

Toto rozhodnutí Newyorského soudu bude mít rozhodně vliv na zmíněný případ v Kalifornii. Soudce by se měl k tomuto rozhodnutí rozhodně přiklonit. Apple bude čelit vládě již 22. března u soudu. O všech novinkách v tomto případu, vás samozřejmě budeme i nadále informovat.

lock iPhone passcode

*Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.