Zavřít reklamu

iPhone 7 icon 5Apple znovu reagoval na žádost FBI, která po něm chce odemknutí iPhonu 5c, který patří teroristovi z Kalifornie. Tentokrát to však není Tim Cook, který veřejně brání potřebu vysoce bezpečnostních funkcí, zabudovaných v iPhonu, ale je to právní tým Applu, který podal formální odpověď FBI. Společnost se odvolává na první a pátý pozměňovací návrh. Ale mnohem zajímavější je vysvětlení, co by to znamenalo, kdyby Apple boj prohrál.

Zajímavé by bylo, kdyby Apple nakonec musel sestavit software na míru pro FBI, což by mohlo ovlivnit plány Applu na celý rok. Konkrétně by se mohl zpozdit vývoj iOS 10, čímž by se zpozdil i příchod iPhonu 7. Apple výslovně nezmiňuje žádné budoucí produkty ve svých dokumentech, ale uvedl, co by znamenalo vytvoření tzv. GovtOS (Government OS) neboli vládního operačního systému. Podle Apple manažera soukromí uživatelů Erika Neuenschwandera, by to vyžadovalo zhruba 6 až 10 zaměstnanců, než by navrhli, vytvořili a otestovali GovtOS. Nejedná se o proces, který by trval jeden den, ale takový software by musel projít stejnými kroky, jako jakákoli verze iOS.

Seznam zaměstnanců by kromě samotného manažera musel obsahovat dva inženýry ze skupiny pro operační systém, jednoho inženýra kvality auditu, projektového manažera a také pisatele všech potřebných dokumentů. Samotné vytvoření by trvalo zhruba dva až čtyři týdny a poté, co bude dokončen, musí dále projít řádným testováním, které by mělo odhalit všechny chyby. Je velmi pravděpodobné, že se chyby v první verzi kódu objeví, což znamená že budou potřebovat další čas na opravu. Ten se samozřejmě nedá odhadnout a bude záviset na počtu a závažnosti chyb.

Když pak bude systém hotov, Apple ho bude moci nahrát do iPhonu 5c. Nasazení softwaru do telefonu, by se muselo konat za bezpečných podmínek, až poté bude moci být telefon odemčen bez toho, aniž by to nějak zasahovalo do vyšetřování nebo, aby to přerušilo činnost Applu. FBI bude na prolomení telefonu potřebovat nejméně jeden den, ale možná i více. K tomu všemu budou potřeba zkušení iOS vývojáři, kterým samozřejmě bude čas chybět při vývoji iOS 10. Apple to tak bude stát úsilí a mohlo by to zpozdit představení dalšího iOS i iPhonu 7. V další verzi systému by se chtěl Apple ještě více na bezpečnost zaměřit a nadále ji zvýšit, aby tak již nemohlo FBI žádat odemknutí.

V případě, že bude FBI úspěšné, bude na Apple vyvíjen další tlak, aby vytvořil GovtOS pro všechny modely iPhonů. Každé zařízení totiž potřebuje samostatnou verzi, což znamená pro Apple další „promarněný“ čas.

iPhone 7 FB 15

*Zdroj: bgr

Dnes nejčtenější

.