Zavřít reklamu

Apple FBI icon

Apple oficiálně zaslal závaznou odpověď soudu, který po Applu žádal, aby pro FBI odblokoval iPhone 5c, který vlastnil terorista ze San Bernardina. Tim Cook však veřejně odpověděl na soudní příkaz, a to pár dnů po jeho podání. Vyjádření Applu však vyšlo oficiálně až teď. To, co všichni čekali, se stalo skutečností – Apple odmítnul nařízení soudu s odůvodněním, že vytvoření softwaru, který by umožnil odemknout iPhone, je nebezpečné vytvořit. Dále se domnívá, že by návod na odemčení nechtěla pouze FBI, ale i další bezpečnostní orgány z celého světa.

Apple v pátek veřejně poslal soudu šedesáti-pět stránkový dokument. V dokumentu Apple trvá na stanovisku, že žádost o odemčení konkrétního iPhonu by vytvořilo nebezpečný precedens. Přístup k iPhonům by chtěly vlády z celého světa. Apple v dokumentu píše, že pokud by vytvořil hacknutelnou verzi systému iOS, automaticky by byly v ohrožení data uživatelů za předpokladu, že by se zadní vrátka dostala do nesprávných rukou. Apple tak potvrdil tedy oficiálně slova, které řekl dříve.

FBI tvrdí že chce odemknout pouze jeden iPhone. Ministerstvo spravedlnosti však chce po Applu odblokovat dalších 12 iPhonů, podalo totiž další soudní příkaz. CEO společnosti Apple, Tim Cook, přirovnal napsání odemčeného softwaru k rakovině.

Určitě o kauze mezi FBI a Applem ještě uslyšíme, protože Apple bude 1. března vypovídat před Kongresem, kde by měl odpovídat na otázky ohledně šifrování. Apple si také najal klíčovou osobu, která mu pomůže iPhone ještě více zabezpečit. Celý dokument můžete přečíst ZDE.

applefbi

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.