Zavřít reklamu

iPhone 6s and iPhone 6s Plus iconLeden je pro drtivou většinou prodejců mobilních telefonů nejméně výdělečným měsícem, to ale kompenzuje prosinec, ve kterém se průměrně prodá o 40% více produktů. Předchozí věta však neplatí pro Apple. Analytik Brian White řekl, že nízká prodejnost se tentokrát Applu netýká, protože letošní leden byl vůbec nejúspěšnějším v historii iPhonů od roku 2008. Naopak prosinec roku 2015 nebyl pro Apple dobrým měsícem, a tak zároveň vytvořil svůj nový rekord – nejméně výdělečný prosinec vůbec. Tim Cook přiznal, že Apple očekává pokles tržeb z iPhonů poprvé v historii.

Aktuálně existují dva hlavní důvody, proč by mělo k poklesu dojít. V první řadě se jedná o skutečnost, že rozvinuté trhy začínají být „nasycené“ chytrými telefony. Za druhé se iPhone na důležitých trzích mezi které patří například Čína prodává za vysokou cenu. Současná situace v Číně dokazuje, že lidé neoceňují inovace tak, jako cenu, která aktuálně hraje při koupi chytrého telefonu hlavní roli. White naznačuje, že by nakonec nemuselo k velkému poklesu tržeb dojít, protože Apple chystá v březnu představit 4palcový iPhone 5se, který si svou klientelu určitě najde.

Apple aktuálně obchoduje s akciemi pod 100$, ale je údajně optimistický. Domnívá se, že by cena akcie mohla stoupnout v příštím roce ke 200$. To potvrdil i White: „Nový iPhone je na obzoru, stejně tak i Apple Watch, to tvoří potenciál pro zvýšení hotovosti, které jsou akcionářům vypláceny. Například i expanze Applu do Indie, by mohla také cenu akcií rapidně zvýšit.“

iPhone 6s camera

*Zdroj: Money.cnn.com

Dnes nejčtenější

.