Zavřít reklamu

Tim Cook iconNejvětší výhodou telefonu s operačním systémem iOS je zabezpečení, nedávno soud nařídil Applu odkódovat iPhone 5c teroristy ze San Bernardina, ten to však odmítl. Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků, které se konaly v zemi roku 2001. Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam zkraje prosince zastřelili 14 lidí. Tim Cook dnes zveřejnil otevřený dopis pro veřejnost, ve kterém informuje že společnost naprosto odmítá nařízení a iPhone neodblokuje. Cook celý dopis začíná zmínkou, že chytré telefony se staly nedílnou součástí života lidí a většina uživatelů do svých chytrých telefonů vkládá soukromé fotografie, hudbu, poznámky a finanční nebo zdravotní informace. Apple se snaží a bude dále šifrovat data, a tak pomáhá udržovat lidi v bezpečí. Již dříve Apple zpřístupnil své šifrovací knihovny vývojářům iOS aplikací, aby americká vláda nemohla prolomit zabezpečení iPhonů.

Dodává, že zaměstnanci Applu byli „pobouřeni a šokováni“ útokem který se v San Bernardinu odehrál. „Máme velký respekt ze zaměstnanců FBI a chápeme, že jejich úmysly jsou dobré. Teď nás americká vláda požádala o něco, co nejsme schopni vytvořit a bylo by to nebezpečné. Požádali nás o vytvoření zadních vrátek pro iPhone, které by umožnily obejít zabezpečení systému. FBI chce, aby nová verze operačního systému iOS obcházela několik důležitých funkcí a aby byla možnost dostat veškeré kontakty, emaily z iPhonu. Software by ale mohl ve špatných rukou napáchat mnoho škod,“ napsal Cook v prohlášení.

Dále dodává, že vláda chce, aby Apple alespoň odblokoval jedno zařízení to však stále naprosto odmítá. Říká, že pokud by byl vytvořen klíč k odemčení jednou, mohlo by se stát že by byl použit vícekrát. Nemůže prý po zaměstnancích chtít, aby se snažili „hacknout“ iOS. Zároveň by prý vytvoření klíče mohlo ohrozit desítky let práce, které na zabezpečení  iPhonu Apple udělal.

Na konci dopisu píše, že FBI navrhuje zákon, který Apple označuje za „bezprecedentní použití,“ který opravňuje federální soudy nařídit odemknutí mobilního telefonu pod podmínkou pokuty. Vláda by mohla donutit Apple vytvořit monitorovací software, který by zachytil zprávy, vaši polohu nebo přístup k telefonu bez vašeho vědomí. „To však nikdy nevytvoříme, nebudeme ohrožovat soukromí uživatelů. Nebereme problematiku na lehkou váhu a obáváme se, že požadavky americké vlády by ohrozily svobodu lidu, kterou je potřeba si chránit,“ napsal Cook.

Tim Cook

*Zdroj: Apple.com, Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.