Zavřít reklamu

JBL Grip 200Hneď na úvod sa stretávame s celkom jednoduchým balením, ktoré využíva na dotyk lacnejšie materiály. Presnejšie je to papierová krabička s plastovým vrchom, cez ktorý môžete vidieť slúchadlá. Tie sú potom ukryté v lepenke, čiže už od prvého momentu vám je jasné, že na balení sa šetrilo. Nie je sa ale čomu čudovať, predsa len ide o slúchadlá do 30€. Čo sa týka obsahu balenia, to je veľmi skromné, okrem samotných slúchadiel a dokumentácie v ňom totiž nenájdete nič viac.

Design

Po stránke dizajnu majú slúchadlá JBL Grip 200 veľmi neobvyklý tvar a farebnou kombináciou mi pripomínajú hračky z Kinder vajíčok. Na môj vkus sú gumené olivky možno až priveľké, ale dôvod pre toto dizajnové rozhodnutie spočíva v tom, že slúchadlá majú zaplniť čo najviac priestoru a nemajú vypadnúť. Že vám po nasadení nevypadnú, je pravda, ale najprv musíte prísť na to, ako si ich vlastne nasadiť. Rada: Dozviete sa to v pribalenom manuáli. A ak by vám náhodou vadili predvolené olivky, potom máte možnosť si ich vymeniť za dodatočné, ktoré sú taktiež pribalené v balení. Na rozdiel od iných slúchadiel, ktoré sú na trhu, však tieto obsahujú len jeden jediný dodatočný pár určený pre väčšie uši.

JBL Grip 200 blue

Možnosti prispôsobenia tu teda nie je tak veľa ako pri iných in-ear slúchadlách, ale je pravda, že väčšinu z nich je treba zasunúť dovnútra ucha, zatiaľ čo tieto zaplnia len jeho zovňajšok podobne ako napríklad EarPody od Applu. Slúchadlá okrem toho obsahujú aj miniatúrny ovládač, ktorého rozmery sú rovnako malé ako počet funkcií, ktoré ponúka. Kým na väčšine nájdete tlačidlá pre zmenu hlasitosti, tu nájdete len jedno jediné. Umožní vám spustiť/pozastaviť hudbu, zdvihnúť hovor a pretože má mikrofón, viete ním aj aktivovať Siri. A to hovoríme o slúchadlách, ktoré nemajú certifikát Made for iPhone.

Čo ma ešte po dizajnovej stránke prekvapilo, sú koľajničky na vonkajšej strane slúchadiel. Vďaka nim si viete uchytiť kábel od jednoho slúchadla k druhému a viete tak používať slúchadlá v režime „jedného ucha“. Osobne to však pokladám za spôsob, ako zabrániť vytváraniu pavučín, ktoré majú drobné slúchadlá rady.

JBL Grip 200

Zvuk

Zatiaľ čo dizajnová stránka vo vás môže vyvolať pocit, že ide o hračku, táto domnienka sa vyparí v momente, kedy budete počuť prvé tóny svojich obľúbených skladieb. Akonáhle som tu začal počúvať skladby od NWA, 2paca a iných west-coast rapperov, prekvapila ma čistota zvuku, v ktorom mohol človek počuť viacero detailov v skladbách. Nešlo o úplne audiofilský zážitok, od toho tu sú predsa profesionálne slúchadlá, no i tak som mal zo zvuku lepší dojem, než zo slúchadiel, ktoré Apple balí k svojmu iPhonu.

JBL Grip 200 olive

Čo však slúchadlám chýba, sú basy, ktoré sú tu takmer nevýrazné. Respektíve, počujete ich, ale nie sú na tej správnej úrovni, s ktorou rátate napríklad pri dubstepe alebo iných elektronických skladbách. Čo sa mi v slúchadlách nepočúvalo veľmi pohodlne, bol trash metal. Ten by som cez tieto slúchadlá nepočúval, ale zas nemal som veľký problém s počúvaním rocku, kde Bon Joviho It’s My Life znel uspokojivo. Ak ide o zameranie na hudbu, viem si tu predstaviť predovšetkým rap alebo aj popové skladby, ktoré počujete každý deň 16-krát v rádiu.

V neposlednom rade sa pozriem ešte na dve zásadné vlastnosti, mikrofón a možné obavy z toho, že by bolo počuť slúchadlá vôkol vás a rušili tak ostatných. Tento pocit budete mať spočiatku hlavne kvôli tvaru, ktorý vám vypĺňa celé ucho a fakt, že hlasitosťou sú pomerne hlasné. Avšak, netreba sa čoho obávať. JBL totiž zvonka neznejú tak hlasno, ako by ste očakávali. Pravda, niečo je počuť, ale nie je to tak hrozné. No vlastne som to počul len keď som bol v úplnom tichu. Mikrofón sa môže pochváliť kvalitným spracovaním taktiež. Zvukovo je čistý, rozumie vám Siri aj osoby na druhej strane hovoru.

JBL Grip 200 jack

Resumé

Ak vezmem do úvahy, že ide o slúchadlá v rovnakej cenovej relácii, za ktorú si môžete zaobstarať EarPody od Applu, ide o možno lepšiu možnosť, ako investovať svoje peniaze do zvuku. Jedná sa totiž o pomerne lacnú záležitosť, ale už tu vidíte, že sa JBL sústredilo na podanie čo najkvalitnejšieho zvuku v cenovej kategórii. Basy tu nie sú tak výrazné ako pri iných a drahších slúchadlách, avšak celkový zvuk je čistý a aj hlasný. Čo by som vytkol, je zvláštny vzhľad, na ktorý som si počas doby testovania nedokázal zvyknúť.

JBL Grip 200

Dnes nejčtenější

.