Zavřít reklamu

App Store iPhone iconProč je iPhone tak skvělým přístrojem? Proč je iPad nejoblíbenějším tabletem na světě? Všichni samozřejmě milujeme perfektní konstrukce, krásné displeje nebo třeba pohodlné Touch ID. iPhone, stejně jako iPad, by ale nebyl ničím bez obrovského ekosystému nekonečného množství aplikací, které představují ten důvod, proč nám přístroje od Applu tak moc usnadňují život. Aplikace jsou neuvěřitelně vypracované, umí toho spoustu. Na iOS zařízeních tak můžeme editovat filmy ve 4k rozlišení, navrhovat architektonické návrhy nebo třeba skládat písně v GarageBand.

V poslední době jsem ale začal pozorovat trend, který se mi vůbec nelíbí a který dost omezuje jak uživatele, tak Apple samotný, což by pro firmu pod vedením Tima Cooka mohlo představovat celkem závažný problém. Přece jenom jsou to právě aplikace třetích stran, které podle mého názoru dělají z iPhonu tu nejlepší dostupnou platformu a které dávají Applu náskok před konkurencí v podobě Androidu. Otázkou je ale, jak dlouho tento náskok vydrží. Android stále nenabízí tak širokokou škálu výborných a spolehlivých aplikací, na druhou stranu se i tento operační systém neustále zlepšuje.

Toho si je vědom i Apple. Právě proto do každé aktualizace svého operačního systému iOS přidá několik nových funkcí, které mají aplikace posunout na nový level. V Keynote to zní parádně. Problém ale spočívá v tom, že vývojáři tyto nové funkce ignorují. Jen se na to podívejme. Apple v roce 2014 světu ukázal tenkrát nový a od firmy z Cupertina vůbec první phablet iPhone 6 Plus. Na konferenci Apple vychvaloval jeho obrovský displej a hlavně landscape mód, který by uživatelům ukázal více informací ve více interaktivním a pohodlnějším rozměru, než který nabízí klasický portrait mode na výšku.

IMG_2069

Myšlenka je to samozřejmě skvělá, jelikož úhlopříčka s 5,5 palci toho na šířku ukáže opravdu hodně. Problém není v tom, že by tento mód nepodporovaly nativní aplikace od Applu, ale v tom, že se na podporu této funkce vývojáři třetích stran absolutně vykašlali. Do teď si pamatuji, jak se na zmíněném eventu v roce 2014 Apple chlubil tím, jak aplikace CNN umí pracovat v landscape módu a jak toho umí zobrazit spoustu v přehledném provedení. To je fakt, do teď to oficiální aplikace CNN umí, jde o skvělou možnost. Jenže co ostatní? Schválně se podívám, kolik aplikací landscape mód na mém iPhonu 6 Plus podporuje. Nainstalovaných jich mám asi stovku, z toho jsem podporu landscape módu našel jen u desítky aplikací… To je velmi chabá bilance. Jako uživatel bych očekával, že integrace této funkce bude u všech populárních aplikací samozřejmostí. Facebook, YouTube, Spotify, Flipboard, Netflix, Shazam… to je jen krátký seznam aplikací, kde landscape mód nenajdete.

IMG_1730

Zde to ale nekončí. Jen se podívejme, kolik aplikací podporuje nový multitasking u iPadu Air 2. Chápu, že systém iOS 9, ve kterém se multitasking poprvé ukázal, není na zařízeních tak dlouho. Na druhou stranu to už je několik měsíců, a tak vývojáři měli dostatečně času. Ale znovu – drtivá většina tuto praktickou funkci totálně ignoruje. Problém není v tom, že by vývojáři nevěděli, jak na to, nebo že by neměli čas. Jen vezměme v potaz Messenger od Facebooku – ten multitasking podporuje, oficiální aplikace největší sociální sítě na světě ale samozřejmě ne. Je tak vidět, že Facebook mutltasking podporovat prostě nechce. Proč, to je mi záhadou. Totožná situace nastává i v případě YouTube, Kindle, Spotify či Netflixu. Stejné to je i u praktického módu Picture in Picture, který umožňuje sledovat videa během jakékoliv činnosti ve všech částí operačního systému. Safari tuto možnost podporuje, aplikace třetích stran jen málokdy. Škoda, jedná se o velmi užitečnou funkci, která usnaďnuje používání iPadu.

Celkově je to pro Apple a pro konečné uživatele problém. Pevně doufám, že se situace změní a že vývojáři na daných funkcích začnou více pracovat. Hlavně by mě zajímalo, proč k této situaci dochází, vzhledem k tomu, jak jsou aplikace jinak vysoce kvalitní. Možná by Apple měl podporu těchto funkcí vyžadovat, to by problém vyřešilo. Otázkou je, jaká by byla reakce developerů.

IMG_1731

Xcode FB

Dnes nejčtenější

.