Zavřít reklamu

iphone_2GV dnešní době kupujeme stále dražší telefony a často se dohadujeme o tom, zda je lepší iOS nebo Android, jestli je lepší Apple nebo Samsung. Tyto diskuze většinou nikam nevedou, obě strany mají své výhody a nevýhody, každému prostě sedí něco jiného a říká se 100 lidí, 100 chutí. Na našich stránkách zřejmě převažují Apple fanoušci, kteří denně čekají na novinky ze světa Applu. Mnoho lidí utrácí za to, aby každý rok měli nejnovější iPhone, iPad, Mac nebo jiné zařízení. Hlavními důvody jsou většinou zastaralý hardware, na kterém pomalu běží nejnovější software. Každý rok také netrpělivě čekáme, jaká asi bude další verze systému iOS, OS X a nově také tvOS a watchOS. Vyhlížíme vylepšení, nové funkce, nebo prostě jen vylepšený vzhled operačního systému.

Zajímavý nápad dostal jeden YouTuber, který našel doma dva naprosto totožné iPhony 5. Ty se shodují dokonce i barvami, je zde však jeden rozdíl, každý totiž běží na úplně odlišné verzi iOS. Na jednom je nainstalován jedna z původních verzí tohoto iPhonu a to iOS 6.0.1, zatímco na druhém běží nejnovější iOS 9.2.1. Oba zkusí porovnat a dokáže vám, že pokud si nebudete na svoje zařízení stahovat stále nové aktualizace, může vám vaše zařízení sloužit o mnoho déle. Pokud se podíváme na iOS 6, je to poslední software, který vyšel pod vedením Steva Jobse. Poznámky vypadaly jako opravdový kožený zápisník, notifikační centrum jakoby bylo pokryté látkou a předchůdce iBooks bylo totožné s opravdovou knižní poličkou ze dřeva. Vše bylo tak realistické, jak jen mohlo.

Rychlostní rozdíl můžeme zpozorovat ihned při spuštění, starší iOS se totiž spustí o mnoho rychleji. Další výhodou je to, že starý systém zdaleka nezabírá tolik úložiště co nejnovější. Je zde rozdíl necelý jeden gigabajt, který by lépe posloužil například na fotografie či hudbu. Samozřejmě i aplikace jako je App Store, iTunes nebo Mapy se otevírají neskutečně rychle. Snad jediná aplikace, která se načetla na iOS 9 rychleji, je fotoaparát. Všimnout si také můžete plynulých animací ať už při zavírání aplikací, nebo při jednotlivých úkonech uvnitř nich. Možná jsou to ušetřené sekundy, za den možná minuty, ale za rok už to mohou být ušetřené hodiny „drahocenného času.“

To že je starší systém ve stále lepší kondici dokazuje i to, že benchmark test od Geekbench vykazuje vyšší čísla právě pro iOS 6. Samozřejmě také novější iOS 9 není k zahození, to bych si netroufal tvrdit. Na takovém iPhonu 6s musí běžet perfektně a i při samotném testu se ukázalo, že taková Wi-Fi je rychlejší právě na něm. Samozřejmě má také spoustu nových funkcí, které denně používáte, stejně jako každá nová verze. Pokud však dokážete překousnout to, že každý rok nebudete mít desítky nových funkcí nebo nový vzhled, poslouží vám takový iPhone 3G/4/5 několik dalších let.

Dnes nejčtenější

.