Zavřít reklamu

Intel SkylakeAsi nikoho příliš nepřekvapí, že Apple letos představí nové počítače MacBook a MacBook Pro, které přinesou procesory Intel Skylake. Co však asi již běžné čtenáře překvapí je fakt, že právě tyto procesory přinesou skutečnou revoluci. Nové procesory totiž přináší mnohem víc, než jen zlepšení výkonu a my se nyní podíváme na to, čeho všeho se majitelé letos představených MacBooků mohou těšit.

Pojďme však pěkně popořadě a tak začneme tím, co od nového procesoru očekáváme nejvíc, zlepšení výkonu. Čipy musí být rychlejší než ty, které jsou v našich MacBoocích nyní, jinak nestojí za to, uvažovat nad aktualizací. Pokud sledujete společnost Intel již nejaký ten pátek, pak jistě víte, že Intel tradičně zvyšuje rychlost svých procesorů postupně a to vždy maximálně o 10%.

Ovšem vzhledem k tomu,  že Skylake je založen na zcela nové mikroarchitektuře, nabízí větší nárůst výkonu, než na který jsme obvykle zvyklí. Jediný počítač společnosti Apple, který již nabízí Skylake procesory je poslední 27″ iMac 5K a ten je o 20% rychlejší než jeho předchůdce s čipy Broadwell, které používají současné MacBooky. Je tedy jasné, že můžeme čekat výjimečně nikoli deseti, ale tentokrát 20% nárůst výkonu oproti předchozí generaci.

Kromě nárůstu výkonu samotného výpočetního čipu je zde také grafický čip a Skylake používá nejnovější Intel HD 530 GPU, což je rychlejší čip než ekvivalentní HD 4600 GPU, které se používá u procesorů Haswell, jenž pohání většinu současných Maců.

intell-Skylake

Až 64GB operační paměti
Čipy Skylake také podporují až 64GB rychlejších DDR4 pamětí, které běží na frekvenci 2133Mhz. Procesory Haswell přitom podporují pouze 32GB RAM, je však nepravděpodobné, že by Apple dovolil instalaci 64GB pamětí do MacBooků, když tuto možnost nemá ani iMac, ovšem rychlejší frekvence potěší.

Data a konektivita
Skylake je kompatibilní s PCI Express 3.0, což znamená, že data budou protékat mnohem rychleji než ve srovnaná s PCIe 2.0. Jen pro zajímavost magazín Ars Technica porovnal MacBook Pro 2015 s PCIe3.0 a dosáhl rychlosti čtení 2013 MB/s a zápis s rychlostí 1520 MB/s, když použil stejný počítač s PCIE 2.0, dosáhl rychlosti čtení 1391MB/s a zápisu 648MB/s.

Skylake navíc podporuje Thunderbolt 3, což znamená, že data budeme přenášet k externímu uložišti a zpět skutečně extrémní rychlostí. Navíc Thunderbolt 3 nabízí možnost datového přenosu rychlostí až 30 Gbps, což je dvojnásobek oproti jeho předchůdci a dokáže rozsvítit obraz až na dvou 4K displejích současně při 60Hz, prostřednictvím jediného portu. Navíc podporuje protokoly pro USB, PCI Express, Display port a nabízí až 10 GB ethernet.

Thunderbolt 3 navíc poskytuje schopnost dobíjet MacBook až 100W, což znamená, že se počítač dobije rychleji než kdy předtím. Čipy Skylake poskytují také podporu pro bezdrátové nabíjení, což však asi není něco, žeho se u MacBooků dočkáme.

intel-announced-new-skylake-lineup-for-desktop-processors-491069-2
Životnost baterie
Intel vyrábí své Skylake čipy pomocí 14nm technologie, díky které jsou čipy menší než jejich předchůdci, běhají při nižších teplotách a vyžadují méně energie. Vzhledem k tomu jsou samotné čipy energeticky úspornější a ventilátor navíc nemusí točit takové počty otáček, díky čemuž se opět šetří energie. Více o tom co jsou to výrobní technologie a proč jsou důležité se dočtete v článku: Výrobní proces: jaké výhody přináší čím dál tím menší procesory a jak dlouho bude trvat, než přestane platit Moorov zákon.

14nm čipy jsou dokonce tak extrémně energeticky účinné, že se běžně vyskytují v dnešních mobilních zařízeních, jako jsou například iPhone 6s, iPhone 6s Plus nebo iPad Pro. Pokud se Applu podaří opět optimalizovat software, o čemž nepochybujeme, pak lze očekávat, že životnost MacBooků vzroste o úžasných 30%. Problém však je v tom, že to platí pouze v případě, kdy Apple použije stejně velké baterie jako nyní, otázkou je, zda neztenčí počítače a baterii nenahradí menší, tak jak jsme viděli například u iPhonu 6s, který je také energeticky efektivnější než jeho předchůdce, ovšem díky tomu, že Apple zmenšil baterii, prodloužení životnosti jsme se nedočkali.

Pokud tedy nyní váháte nad tím, zda si koupit MacBook nebo ještě počkat, pak bych asi poprvé skutečně volil možnost počkat. Většinou bych vám řekl, že takto byste mohli čekat donekonečna, ale pokud vydržíte ještě pár měsíců, pak získáte mnohem výkonnější stroj než nyní a navíc s největší pravděpodobností za stejnou nebo dost podobnou cenu.

MacBook Air Recenze

*Zdroj: cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.