Zavřít reklamu

iPhone 6s camera iconMagazín Fortune zveřejnil dva důležité grafy za loňský rok, které znázorňují, jak jsou a tom jednotlivé značky smartphonů co se týká podílu a zisku. Pokud se podíváme na podíl, pak je stále vítězem Samsung, kterému patří 23,9% trhu. Na druhém místě je pak Apple s 17,2% trhu a na třetím místě je Huawei s 8% trhu. Je zajímavé, že se Apple dokáže dlouhodobě udržet na druhém místě a to i přesto, že prodává telefony, které můžeme označit jako high-end modely.

Tržní podíl je sice krásná věc, ovšem to co všechny zajímá je zisk a zde je Apple nepřekonatelný. Neuvěřitelných 91% veškerého zisku z prodejů smartphonů v roce 2015 totiž putovalo na účty společnosti Apple. O to zajímavější je tento fakt, když vezmeme v potaz, že Applu patří „pouze“ 17,2% trhu a přesto dokáže vytěžit co se zisku týká mnohonásobně víc než kdokoli jiný.

Tržní podíl však není tolik důležitý, pokud ho nedokážete využít. A to se přesně dá říci právě o mobilním trhu, který je v tomto směru poměrně unikátní. Apple si totiž i se zmíněným 17,2% tržním podílem vzal za celý rok 2015 celkem 91 % zisku. A to je problém pro všechny ostatní hráče. Druhý Samsung pak získal 14% zisku z trhu smartphonů. Pokud vám tato dvě čísla nějak nesedí a máte pocit, že vás ve škole učili, že 14+91 rovná se 105, pak máte pravdu. Ovšem žebříček fortune hledí také na fakt, že ostatní výrobci smartphonů byli v loňském roce ve ztrátách a právě proto není výsledným číslem 100%.

S výjimkou BlackBerry není ani pro jednu společnost prodej a služby související se smartphony jediným zdrojem příjmů, přesto je však pro Apple nezanedbatelný a právě z iPhonů plyne Applu 68% všech jeho příjmů. Apple však již během oznámení finančních výsledků za poslední kvartál loňského roku zveřejnil předpoklad, podle kterého nebudou prodeje iPhonů růst dosavadním tempem.

Apple money logo iconCo vteřina, to 1174$: podívejte se, jak v reálném čase plynou peníze na účet Applu: Vše co se stane za minutu na internetu znamená pro technologické společnosti také zisk a ten může být skutečně neuvěřitelný jako například v případě Applu, který každou jednu vteřinu vydělá 1174$. Ovšem výsledek může být taky úplně jiný a společnosti jako je například Twitter stále ještě musí svůj business dotovat z peněz investorů a to takovým způsobem, že za jednu jedinou vteřinu přicházejí o 20$.

iphone-6-6-plus-stacked-macro (1)

*Zdroj: fortune.com

Dnes nejčtenější

.