Zavřít reklamu

iPhone 6 touch id iconZačátkem tohoto měsíce se objevilo nová chyba označovaná jako „Chyba 53“, která způsobuje, že Touch ID u iPhonu 6 opravené neautorizovaným servisem, tudíž vyměněné za neoriginální kus, způsobí, že se smartphone po aktualizaci iOS zcela zasekne, ukáže zmíněnou chybu a už je v podstatě navždy nefunkční. Apple se dokonce k chybě vyjádřil a uznal, že tak učinil záměrně, aby chránil citlivá data uživatelů, která by mohla být díky neoriginálnímu dílu zneužita. Krok Applu a se ani zákazníkům ani advokátním kancelářím nelíbí, a proto nyní PCVA oficiálně podal případ u Okresního soudu USA pro Severní Okres Kalifornie.

Hlavním cílem žaloby je, aby ovlivnění zákazníci dostali získali zpět funkční zařízení, a to bez zbytečný poplatků navíc. Advokát Darrell Cochran uvádí, že ačkoli Apple prezentuje chybu jako bezpečnostní opatření, postrádá logiku, proč se realizuje až po aktualizaci softwaru. Cochran také tvrdí, že Apple musí informovat uživatele o rizicích spojených s instalací updatu, když mají neoriginální Touch ID, aby ještě před aktualizací věděli, co se s jejich zařízením může stát.

„Pokud je bezpečnost hlavní prioritou, tak proč telefony bezproblémově fungují někdy i několik měsíců bez aktualizace softwaru?“ ptá se Cochran. Nakonec ještě advokát poukazuje na laxní přístup Applu při jeho odpověď na chybu. Apple totiž v prohlášení jen oznámil, že se zařízení po aktualizaci opravdu zamkne, ale už nedodal informace, co mají postihnutí zákazníci dělat, aby jejich zařízení fungovala opět tak, jako před aktualizací a byla opět funkční.

iPhone 6s Touch ID speaker jack Lightning

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.