Zavřít reklamu

Apple clock iconAčkoli se zdál iOS 9 na první pohled jako poměrně zabezpečený a už k dokonalosti vyladěný systém, stále tomu tak není. Nově se totiž objevil zajímavá chyba, která dokáže permanentně zaseknout iPhone. Navíc k jejímu využítí není potřeba žádný dodatečný software nebo hardware, ale postačí vám jen iPhone a přístup do Nastavení. V něm totiž stačí nastavit datum na 1. ledna 1970, restartovat a systém se zasekne a už nenaběhne.

I když osobně netoužím po tom trik vyzkoušet, hned několik uživatelů napříč celým internetem potvrdio, že tomu tak doopravdy je. Ostatně demonstraci chyby můžete vidět i na videu níže, kde uživatel nastaví datum na zmíněný 1. leden 1970. Abyste datum nastavili, musíte hned několikrát skrolovat mezi roky pořád nahoru, poté se z nastavení času vrátit a celý proces takto několikrát opakovat. Jakmile zařízení restartujete, už nenaběhne.

Nejhorší na celé chybě je, že dokonce nepomůže ani přeinstalování iOS ať už normálně nebo přes DFU. Když totiž iPhone přeinstalujete a poté chcete nový systém spustit, tak se opět zasekne na obrazovce s jablíčkem a už nikdy nenaběhne.

Chyba se týká všech zařízení se systémem iOS 8 a vyšším, které disponují 64-bitovým procesorem. Ve výsledku jde tedy o iPhone, iPad a iPod touch s procesory A7, A8, A9, A8X a A9X, což je například iPhone 5s a novější. Pokud vlastníte zařízení s 32-bitovým procesorem (iPhone 5 a starší), tak se vás chyba netýká.

Je více vysvětlení, proč se iPhone po nastavení zmíněného data zasekne. Nejrozumnější vysvětlení padlo na Redditu, kde uživatel uvedl, že problém souvisí s nastavením časových pásem, kdy vnitřní hodiny v iOS zařízení se nastaví na hodnotu menší než nula, což vede k tomu, že se systém není schopný z chyby vzpamatovat a tudíž nenaběhne. Jiný uživatel prohlašuje, že se mu stejná chyba stala, když měnil časové pásmo na svém iPhonu z pegingského pásma na New York.

Článek a video samozřejmě neslouží jako návod, jak někomu zničit zařízení za desítky tisíc, ale jako výstraha pro všechny, kteří by si chtěli se systémem, respektive s nastavením času hrát. Zařízení byste také neměli nikde nechávat nezabezpečené bez dozoru, jelikož kdokoli obeznámený o této chybě by mohl vaše zařízení poškodit během chvilky.

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.