Zavřít reklamu

iphone-5-iconPokud máte Apple Watch, možná se vám někdy stalo, že jste cítili poklepání na ruku, což značí příchozí oznámení nebo zprávu. Poté, když jste se na displej podívali, žádné oznámení, zpráva ani zmeškaný hovor tam nebyl. To vám samozřejmě přijde divné a myslíte si, že se například oznámení smazalo nebo se neukázalo a hodinky jen zavibrovaly. Můžete si taky myslet, že se třeba jen hodinky posunuly na vašem zápěstí a doufáte, že netrpíte halucinacemi. To stejné se vám může stát i s vašim iPhonem, který můžete mít v kapsy a zdá se vám, že zavibroval.

Psychologové na to však mají svůj názor. Podle nich se totiž jedná o jakousi „technologickou ruku“ psychických problémů. Ty mohou být způsobeny strachem z odmítnutí a chronickou potřebou telefon stále kontrolovat. Tento problém se nazývá „ringxiety,“ což pochází ze složení slov ring (zvonit) a anxiety (úzkost).

Na Michiganské univerzitě se tedy výzkumný profesor Daniel Kruger a výzkumný asistent Jaikob Djerf rozhodli, že provedou výzkum. Výsledek ukázal, že všech 411 dobrovolníků trpí úzkostí nebo vyhýbáním se něčemu a 80% z nich uvedlo, že mívají pocit falešných vibrací. Dále se zjistilo, že téměř polovina si myslí, že skutečně jejich telefon zvonil.

Tyto falešná vyzvánění a falešná příchozí oznámení našich přístrojů nejsou pouhým psychickým problémem, ale můžou se projevit také po fyzické stránce. Například se můžou objevit bolesti hlavy, stres a nebo poruchy spánku. Všichni také víme, že upozornění můžeme dostat každou chvíli během celého dne, a tak můžete předpokládat a vytvářet si fiktivní vibrace sami. Obzvláště když nemáte svůj den a jste například nervózní.

iphone_notifikae

*Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.