Zavřít reklamu

Apple money logo iconApple je nadále jedinou společností světa s hodnotou přes 100 miliard amerických dolarů a hodnota společnosti a značky je podle žebříčku Brand Finance neuvěřitelných 145,9 miliard dolarů, tedy zhruba 3,6 bilionu korun. Druhý v pořadí Google má hodnotu „pouze“ 94 miliard amerických dolarů, na třetím místě skončil Samsung Group s hodnotou 83 miliard amerických dolarů.

Samsung se stal taktéž jednou z dvou společností, které patří do TOP 10 nejhodnotnějších značek světa a nepochází z USA. Na devátém místě skončila společnost China Mobile s hodnotou 49 miliard amerických dolarů. Ostatní příčky v TOP 10 patří jen a jen američanům.

Apple však není nejvlivnější značkou světa, tou se stala společnost Walt Disney, vlastnící například Pixar, který založil Steve Jobs. Disney je zároveň také nejlépe rozpoznatelnou značkou světa  Nejvlivnější značka světa Walt Disney skončila v hodnotě značek na 24. místě. Disneymu se dařilo zejména díky jeho filmovým studiím Pixar a Lucasfilm a samozřejmě taktéž díky společnosti Marvel, kterou taktéž vlastní. Do kin v loňském roce uvedla společnost Disney čtyři z deseti nejvýdělečnějších filmů v čele s filmem Star Wars.

Disney Infinity_Compilation Image_0

Komu se příliš nedařilo je například McDonald’s, který vypadl z první desítky nejhodnotnějších značek světa a hodnota společnosti klesla z 53 miliard dolarů na 43 miliard amerických dolarů. Řetězec se pomalu, ale jistě potýká se zdravým životnám stylem, který je čím dál tím víc v oblibě, ale hamburgery do něj bohužel pro McDonald’s příliš nezapadají.

Kdo zažil největší pokles je asi každému jasné,  z 18. pozice z loňského roku se na letošní 57. příčku nepropadl nikdo jiný než skandály zmítaný Volkswagen. Problémy s emisemi se neblaze podepsaly na hodnotě akcií společnosti a díky probíhajícímu soudnímu řízení o výši pokuty je nejistý také její zisk v příštích letech. Volkswagen má podle Brand finance hodnotu 18,9 miliardy amerických dolarů, přičemž ještě v loňském roce to bylo přes 30 miliard dolarů.

Je nutné podotknout, že výzkum Brand Finance se nebaví o hodnotě společnosti Apple, která má jen v hotovostí více než na kolik ji výzkum ohodnotil, ale naopak řeší hodnotu značky. Ta je v průzkumu Brand Finance tvořena ze specifických finančních údajů, stejně tak jako z příjmů společnosti. Celý žebříček 500 nejhodnotnějších společností světa pro rok 2016 naleznete na brandirectory.com

Brand Finance 2016

Dnes nejčtenější

.