Zavřít reklamu

AppleLogoGoldApple v uplynulých dňoch oznámil finančné výsledky a tak nejak prekvapil svet tvrdením, že čoskoro uvidíme prvý prepad predajov iPhonov v histórii. Okrem toho oznámil 25% pokles predajov iPadu a aby toho nebolo málo, tak oznámil aj pokles predajov Macu. Zdá sa teda, že v Appli teraz panuje negatívna atmosféra, čo teraz odhalil aj jeden z programátorov, ktorý mal možnosť spoznať Apple zvnútra. Ide o 27-ročného programátora Jamesa Knighta, ktorý tvrdí, že v súčasnosti je prostredie Applu veľmi nepriateľské a spoločnosť sa tak sama ukráca o získavanie nových talentov: „V Appli budete pracovať 60 až 80 hodín týždenne a kedykoľvek sa stane, že za vami príde nejaký viceprezident a začne na vás kričať. To je veľmi nepriateľské pracovné prostredie.“

„Okrem toho, že s ním musím spolupracovať, aby som mu dával aplikácie do App Storu, s ním naozaj nechcem mať nič spoločné,“ tvrdí v rozhovore pre Guardian. Knight predtým pracoval v Googli, no neskôr ho opustil kvôli podnikaniu na voľnej nohe, no uvažoval pri tom aj o prácu v Appli.

Za pravdu mu však dáva aj ďalšia osobnosť, zakladateľ rekrutovacieho startupu IDK Labs, Troy Sultan: „Pre ľudí v Appli je psychickou bolesťou, že nemôžu nikomu povedať, na čom pracujú. To vám navyše zhoršuje sociálny stav. Chcete si dať na svoj LinkedIn profil, že pracujete na najnovšom iPhone, ale nemôžete. Je zaujímavé, že Apple si ešte stále dokáže udržať tých najtalentovanejších ľudí. Neviem ako. Veď vás tam zamykajú,“ povedal Sultan, ktorého firma zabezpečuje konzultačné služby pre programátorov a iných ľudí, ktorí chcú pracovať pre technologické spoločnosti v Silicon Valley.

Apple Infinite Loop 2

Problém je podľa neho v tom, že firemná kultúra Applu je narozdiel od iných firiem veľmi striktná a tento problém pozorovali konzultanti aj pracovníci dlhšiu dobu. Situácia sa vraj zhoršovala z roka na rok a bublina praskla práve tento rok, kedy môžeme vidieť, že aj niektorí kľúčoví pracovníci odchádzajú. Firemná kultúra Applu dnes ide proti moderným trendom, ktoré majú iné spoločnosti, ako napríklad Google, čo je dôvod, prečo mladí ľudia chcú pracovať skôr tu alebo vo Facebooku, než pre výrobcu iPhonu.

Jedným z dlhoročných problémov je aj to, že Apple neponúka jedlo zadarmo a zamestnanci si ho musia kupovať, čo bolo v roku 2012 neštandardné, dnes to však udivuje každého v oblasti Silicon Valley. Zamestnanci si tiež musia kupovať telefóny a zariadenia sami, čo je presný opak toho, čo spravil Steve Jobs v čase uvedenia prvého iPhonu – daroval jeden kus každému pracovníkovi. Kvôli týmto a ešte ďalším problémom dokonca súčasní zamestnanci prirovnávajú nové sidlo spoločnosti k „Hviezde smrti“.

Apple logo photo

*Zdroj: The Guardian

Dnes nejčtenější

.