Zavřít reklamu

WD My Book proStolní externí disk WD My Book Pro 8 TB, který je napájený externím zrdojem, poskytuje rychlý přenos dat přes rozhraní Thunderbolt 2. Pokud váš počítač tímto slotem nedisponuje, je možno disk propojit přes USB 3.0. Tím se však přenos dat značně sníží a tudíž bych nedoporučoval koupi disku tomu, jež rozhraní Thunderbolt na svém stroji nemá.

Disk je vsazen do hliníkové konstrukce, která pěkně ladí s počítači Mac. Jeho chod je velmi tichý a za celou dobu testování jsem neslyšel žádné ruchy, větrák nebo šum. Disk působí kompaktním a robustním dojmem. Je tvořen dvěma 4TB disky, které lze z konstrukce vyjmout. Nabízí se tak možnost zrcadlení disků, ale také využívat více disků a připojit si vždy ten, který zrovna budete potřebovat. Na přední straně najdeme dva USB 3.0 sloty, ke kterým je možno přidat další externí disky.

V zadní části se nachází port na připojení přes USB 3.0 a 2 rozhraní Thunderbolt. To ocení uživatelé, kteří Thunderbolt rozhraní již používají pro jiné zařízení, jako v mém případě, kdy ho využívám k připojení externího monitoru. Po připojení disku My Book Pro lze externí monitor propojit přes druhý Thunderbolt slot na disku a vše funguje, tak jak má.

wd_wdbdtb0120jsl_nesn_my_book_pro_12tb_1148572

Tovární nastavení disku je souborový systém HFS+, takže jej po připojení k Macu s OS X můžete ihned začít používat. Pokud jste uživatel jiného operačního systému, My Book Pro lze pochopitelně bez problémů přeformátovat.

Na měření rychlosti přenosu dat jsem využil aplikaci Black Magic Speed Test. Výsledek testu při připojení přes Thunderbolt vykazoval hodnoty 272,2 MB/s při zápisu a 314,9 MB/s při čtení. Disk jsem testoval i při běžné práci a za celou dobu jsem nezaznamenal jediné přerušení nebo zadrhnutí, plynulost práce s daty byla výborná, ať už při načítání či zapisování.

MyBookpro1

Výborné hodnoty zaznamenal i druhý externí disk, který jsem připojil přes port USB 3.0, zabudovaný v přední části disku My Book Pro. Konkrétně jsem použil WD My Passport for Mac 2 TB, který jak už název napovídá rovněž cílí na uživatele počítačů Mac a nádherně ladí s jablečnými zařízeními. Naměřené hodnoty byly 107,5 MB/s při zápisu a 110,2 MB/s při čtení. A i tento disk se tak dal použít na běžnou práci, aniž bych pociťoval nějaké omezení.

MBPRO_4

My Book Pro se mi velice osvědčil při používání na zálohování v Time Machine. Zálohy se ukládaly opravdu neskutečně rychle. 8 TB místa navíc skýta možnost využívat disk jednak na zálohování, ale i na běžné používání.

WD My Book Pro bych doporučil všem uživatelům Mac s Thunderbolt, kteří potřebují rychlý externí disk jak na práci, tak na zálohování dat nebo Time Machine. Cena disku sice není zrovna nízká (zhruba 21 990 Kč s DPH), nicméně nabízený prostor a rychlost přenosu dat ve spojení s pěkným designem a výborným zpracováním mě přesvědčila, že tento disk patří mezi špičku.

Dnes nejčtenější

.