Zavřít reklamu

Red BullVidea s fotkami svádí v poslední době nelítostný boj o popularitu. Skóre se postupně překlápí k prvnímu jmenovanému formátu, takže byste rozhodně neměli zůstávat s kvalitou svých videí pozadu. Pokud přemýšlíte, jak zvelebit vlastní výtvor natočený na telefon, GoPro kameru nebo případně zrcadlovku, máme pár tipů, jak ho přivést k dokonalosti pomocí několika aplikací. „Dobré je šetřit efekty a soustředit se hlavně na message videa,“ říká Tomáš Hudini, kameraman a postprodukční ze společnosti Separation Films a radí: „K zahození není třeba nasazovací rybí oko pro záběrovou rozmanitost. A nakonec je hlavní udržet pevnou ruku a zajistit dobré světlo.“

Horizon Camera
Když začneme samotným vznikem videa, Horizon Camera je ideálním helprem pro všechny, kdo mají tendenci držet při natáčení telefon vertikálně. Aplikace rozpozná, v jaké poloze se telefon nachází, a vždy dodrží poměr stran tak, aby udržela obraz na šířku. Pro efektové fajnšmekry nechybí ani několik barevných filtrů, které se dají použít přímo při natáčení.

[appbox appstore id778576249]

Slomotion a časosběr
Novější telefony už mají tyhle dvě vychytávky v základní výbavě, nicméně není problém je stáhnout jako appku. Zpomalení zásadních momentů ve videích dodává nahrávce originalitu, stejně tak jako zrychlení jinak pomalých událostí. Časosběr se dá dokonale využít při natáčení cesty z auta, při přistávání letadla nebo naopak k rozběhnutí příliš pomalého pohybu, například mraků po obloze a podobně.

[appbox appstore id507232505]

Magisto
Jedna z užitečných postprodukčních aplikací, navíc uživatelsky absolutně nenáročná. Vyberete natočená videa, zvolíte si hudební podkres a zbytek necháte na telefonu. Ten během chvíle provede veškeré střihačské práce a vyplivne hotový film, který můžete pár kliky rovnou nasdílet. Appka totiž zároveň slouží i jako malá sociální síť.

[appbox appstore https://itunes.apple.com/us/app/magisto-video-editor-movie/id486781045?mt=8]

iMovie
„Co se týče úpravy videí, je za mě nejlepší iMovie na iPhone. Pro uživatele iOS je zadarmo a je to podle mě nejrychlejší forma vytvoření videa,“ komentuje svojí oblíbenou aplikaci na úpravu videí Martin Flash Štembera, kameraman a postprodukční v LIP Production a dodává: „K dispozici jsou v aplikaci filtry na barevné editace, různé přechody, přidávat lze i hudbu z telefonu a samozřejmě nechybí exporty třeba na YouTube nebo Vimeo k okamžitému sharingu.“

[appbox appstore https://itunes.apple.com/us/app/imovie/id377298193?mt=8]

Isupr8
Aneb oldschoolový háv pro videa. Vintage a retro filtrů je všude dosytnosti, nicméně tahle aplikace je profík ve svém oboru. Kromě back-to-the-past filtrů umožňuje Isupr8 přidávat filmové zrno, škrábance nebo ztmavení okrajů, tedy vignette.

[appbox appstore https://itunes.apple.com/us/app/isupr8-super-8mm-hd-vintage/id413566476?mt=8]

Fxguru
Nevšední úprava videí přidáním movie efektů. Není problém, aby do záběru dotančil jelen, vběhl dinosaurus nebo přistálo UFO. S touhle aplikací získají videa úplně jinou dimenzi. Základní výbava je gratis, větší pecky se musí dokoupit. Další obdobně zaměřenou appkou je ještě třeba Action Movie Fx pro iOS.

[appbox appstore https://itunes.apple.com/us/app/fxguru-movie-fx-director/id553674737?mt=8]

Dubsmash
Podobně jako už zmiňovaný Isupr8 by se i Dubsmash mohl zařadit mezi appky, které posouvají natáčení videí na úplně jiný level. Netřeba tuhle věc dalekosáhle představovat, jedná se o sloučení písničky nebo známé filmové, seriálové či televizní hlášky s tvým videem. Takže si vybereš topic a pak už jen otevíráš pusu tak, aby to vypadalo důvěryhodně.

[appbox appstore https://itunes.apple.com/cz/app/dubsmash/id918820076?mt=8]

Z oblíbených aplikací lze jmenovat ještě třeba Replay, Clips Video Editor, Videoshop, Cinamatic nebo třeba Shred, vytvořený pro sportovce a dobrodruhy. Aplikací na úpravu videí je prostě nespočet. Základem je ale vždycky kvalitní materiál k úpravě, to je jasné.

Pokud budete chtít svoje nové video-dovednosti uplnatit v praxi, natočte svůj nejlepší energický kousek a přihlaste se s ním ještě se dvěma parťáky do projektu Red Bull Can You Make It?. Autoři těch nejlepších videí, která se odevzdávají do 14. února, mohou postoupit do finále této velkolepé sedmidenní cesty Evropou, která začíná 12. dubna a na níž nebudou mít finalisté žádné jiné platidlo, než plechovky Red Bullu! Vše podstatné najdete přímo na redbullcanyoumakeit.com

Videa na mobilu2_zdroj Aron Suveg-Red Bull Content Pool

Dnes nejčtenější

.