Zavřít reklamu

Swift IkonaTo, že Apple predstavil svoj vlastný open-sourcový programovací jazyk, vývojári prijali s radosťou a začali tento jazyk používať prakticky od jeho vydania. Lenže, jazyk používajú zatiaľ len vývojári, ale Apple nie, ako zistil vývojár Ryan Olson. Ten sa pozrel hlbšie do systému iOS a zistil, že v najnovšej verzii systému používa Swift len jedna jediná aplikácia, Kalkulačka. Využíva ho v takmer čistej podobe, pričom len 2 z 22 skriptov potrebných na beh Kalkulačky v iOS bol použitý jazyk Objective-C. Okrem toho Kalkulačka obsahuje aj všetky potrebné knižnice, keďže jazyk Swift ešte stále nie je vstavaný do systému. To by sa ale mohlo stať s iOS 10, respektíve iOS X, záleží len na Appli, ako ho pomenuje.

Pretože je Kalkulačka jedinou aplikáciou v iOS 9.2, ktorá je naprogramovaná pomocou Swiftu, dalo by sa usúdiť, že táto jednoduchá aplikácia slúži Applu na testovacie účely. Okrem toho je jazyk dostupný čiastočne v aplikácii WWDC a tiež v aplikácii Apple Store pre Apple Watch. V oboch prípadoch sa ale jedná o veci, ktoré nie sú natívne vstavané do systému. Podobná je aj situácia na počítačoch. Craig Federighi totiž sám potvrdil, že vec, Swift využíva v docku v OS X 10.11 El Capitan, ale to je zatiaľ všetko.

Podľa Applu však má dôvod, prečo nepoužíva Swift. Je totiž len na vývojároch, kde použijú Swift a nenúti ich, aby ho používali okamžite všade. To sa ale môže zmeniť s príchodom budúcich verzií jazyka, ktoré by mohli vyjsť spolu s iOS 10 a OS X 10.12, pričom oba budú predstavené na WWDC. Okrem toho, Swift je zatiaľ funkčný len čiastočne a nemá spätnú kompatibilitu, takže akonáhle začne vývojár vo svojej aplikácii používať novú verziu jazyka, musí na ňu aktualizovať celý kód.

Swift 2

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.