Zavřít reklamu

MacBook Air - iconV čase, kedy už predaje iOS zariadení prekonávajú predaje počítačov, to majú výrobcovia ako Dell, HP alebo Lenovo, celkom ťažké. Vlastne keď sa pozrieme na to, ako sa im darilo v poslednom štvrťroku minulého roku, tak môžeme pokojne povedať, že nikto nemal veľmi dobré Vianoce. Až na Apple. Ten ako jediný veľký hráč na trhu s PC zaznamenal rast. Síce to nebol výrazný nárast (len 2,8% oproti minulému roku), ale stále je to lepšie, než situcáia ostatných výrobcov. Ďalší veľkí hráči totiž zaznamenali pokles v rozmedzí od 3,2% až do 11,2%, zatiaľ čo ostatní, menší výrobcovia, zaznamenali celkovo 16,3% pokles oproti roku 2014.

Je však treba dodať, že sa zatiaľ jedná len o odhad agentúry Gartner, na druhú stranu toto je jedna z najrenomovanejších agentúr na svete, o ktorej dáta sa opierajú mnohé veľké spoločnosti vrátane Applu. Ten sa vôbec poprvýkrát dostal do Top 5, v ktorej vystriedal Acer. Ten zaznamenal 11,2% pokles oproti roku 2014 a v minulom roku predal 4,3 milióna počítačov, zatiaľ čo v predošlom roku to bolo 4,9. Apple si medzitým polepšil, z 5,5 na 5,7 miliónov predaných Macov. Lenovo zaznamenalo 4,2% pokles a namiesto 16 miliónov počítačov predalo 15,4 miliónov. V USA však jeho podiel výrazne vzrástol, tam namiesto 1,8 miliónov predal 2,1 miliónov počítačov. Apple predal 2,2 miliónov počítačov, teda o zhruba 200 000 viac oproti poslednému štvrťroku 2014.

„Ostatní“ výrobcovia zaznamenali vo svete pokles z 23,6 milióna na 18,9 milióna počítačov. V USA na tom neboli o nič lepšie, pokles z 3,3 na 2,7 miliónov kusov. To predstavuje medziročný pokles o 17,3% pre Microsoft, Samsung a iných menších výrobcov počítačov, hybridných zariadení a notebookov. Prečo sa ale počítačom nedarilo ani počas vianočnej sezóny? V prvom rade za to môžu mobilné zariadenia a skutočnosť, že ľudia nezvyknú upgradovať svoje počítače tak často. V druhom rade je to fakt, že pod stromček si ľudia dopriali skôr nové wearable zariadenia ako sú napríklad Apple Watch alebo televízory.

Gartner 4Q15 Global Mac Sales
Global

Za celý rok 2015 potom Gartner odhaduje, že Apple predal 20,7 miliónov počítačov, čím sa z neho stal piaty najväčší výrobca počítačov na svete. Pre porovnanie, v roku 2014 spoločnosť predala 19,6 miliónov predaných Macov, čo je slušný postup, obzvlášť keď vezmeme do úvahy vyššiu cenu a skutočnosť, koľko kritiky sa znieslo na adresu niektorých nových Macov. Lídrom trhu bolo však Lenovo, ktoré predalo 57 miliónov počítačov a HP, ktoré predalo 52 miliónov počítačov. Za nimi nasleduje Dell s 39 a ASUS s 21 miliónmi počítačov.

Gartner 4Q15 US Mac Sales
USA

Podobné čísla uvádza aj agentúra IDC, čo môže znamenať, že ich správy teraz budú mať veľmi blízko k finančným výsledkom, ktoré Apple oznámi počas tohto mesiaca. IDC tiež tvrdí, že Apple predal 5,7 miliónov Macov celosvetovo, z toho 2,2 miliónov v USA.

Apple MacBook 2015

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.