Zavřít reklamu

iPad Pro icon 2Tisková zpráva: Tablety jsou s námi dlouho, ale až do roku 2010, kdy Steve Jobs představil první iPad, vlastně nikoho nezajímaly. Od té doby ale zažívají nebývalý boom a všichni se snaží legendární iPady napodobovat. Pojďte se podívat, jak se od sebe jednotlivé modely tabletu všech tabletů liší.

Původní iPad představený na velkolepé show se brzy stal etalonem toho, jak má pořádný tablet vypadat. Jak je u Applu zvykem, výrobce se příliš nesoustředil na špičkové parametry, místo toho hodně zapracoval na designu a snadné ovladatelnosti. Téměř desetipalcový displej má rozlišení 1 024 × 768 bodů, o pohon operačního systému iOS se stará 1GHz jednojádrový procesor. Tento tablet ještě neměl ani jeden fotoaparát.

Apple iPad 2
Jediný iPad, který se nejmenuje jenom iPad, je iPad 2. Pyšní se dvoujádrovým procesorem s frekvencí 1 GHz, vyrábí se ve variantách 16, 32 a 64 GB. Fotoaparát u něj najdete na přední i zadní straně, i když o vysokém rozlišení si můžete nechat jen zdát. Velikost ani rozlišení displeje se od předchozího modelu nezměnily. Všechny modely Apple iPad se vyrábějí kromě barevných variant a variant s různými velikostmi paměti také ve variantách podporujících buď jen sítě Wi-Fi, nebo sítě Wi-Fi doplněné o klasické mobilní sítě. Můžete si tak vybrat, jestli chcete platit měsíční poplatky některému z operátorů, nebo se spolehnete jen na bezdrátový internet doma, ve škole či kanceláři.

Apple iPad (3. generace)
Další modely už se jmenují jen iPad a výrobce dává do prodeje vždy jen model nejvyšší generace, případně k těm starším napíše, o kterou generaci se jedná. Pro koncového uživatele je to trochu složité, ale zjevně to nikoho netrápí. Model třetí generace má stále displej „těsně pod desetipalcovou hranicí“, tedy s úhlopříčkou 9,7“ a rozlišením 2 048 × 1 536 bodů. Hlavní fotoaparát to dotáhl až na 5 Mpx a 1080p video, čelní kamera pak zůstala na mizerném VGA rozlišení.

Apple iPad (4. generace)
Tablet iPad čtvrté generace zachovává veškeré parametry displeje i hlavního fotoaparátu. Čelní kamera se pak dostala na rozumnější hodnotu 1,2 Mpx, což stačí na jednoduchý Skype bez nároků na kvalitu obrazu. Jen je škoda, že se Apple této hodnoty drží i u vyšších modelů, které už by si přeci jen zasloužili něco lepšího. Procesor je zase o něco výkonnější, konkrétně se jedná o dvoujádro s frekvencí 1,4 GHz. Do paměťových variant 16, 32 a 64 GB přibyla konečně také verze se 128GB uživatelskou pamětí.

Apple iPad Retina 128 GB za 12 720 Kč

Apple iPad Air
Další dva modely už se nejmenují jenom „iPad“, ale mají za svým názvem přídomek Air. Výrobce tím podtrhuje výjimečnou tenkost tohoto modelu (jen 7,5 mm), stejně jako slovem Air označuje své tenké notebooky. Navíc se tím konečně odlišil od opakovaného názvu iPad. Dvoujádrový procesor je taktován na frekvenci 1,4 GHz, k dostání jsou (nebo byly) modely s pamětí 16, 32, 64 a 128 GB. Displej má samozřejmě úhlopříčku 9,7“ a rozlišení 2 048 × 1 536 bodů. Hlavní fotoaparát zůstal v rozlišení 5 Mpx, čelní kamera si zachovala 1,2 Mpx.

Apple iPad Air od 8 888 Kč

Apple iPad Air 2
Dosud posledním představením iPadu je iPad Air 2. Ten se může pochlubit ještě tenčím tělem (6,1 mm), tříjádrovým procesorem s frekvencí 1,5 GHz a 8 Mpx hlavním fotoaparátem. Čelní kamera se bohužel stále drží na 1,2 Mpx, v tomto směru už by se mohl Apple trochu poučit od konkurence. Zajímavostí je vyřazení 32GB varianty, k dispozici tak máte jen low-costový 16 GB iPad Air 2 a dražší 64 a 128GB verzi. Další neobvyklostí je barevná škála, v níž se iPad Air 2 vyrábí. Zatímco předchozí modely jste si mohli pořídit jen v černé a bílé, a teprve iPad Air se vyráběl v šedé a stříbrné, iPad Air 2 si můžete pořídit v šedé, stříbrné a zlaté barevné variantě.

Apple iPad Air 2 od  14 790 Kč

apple-ipad-air-2-64-gb

Dnes nejčtenější

.