Zavřít reklamu

Jeff WilliamsKritici Applu zvyknú ako jeden z argumentov používať aj, že spoločnosť šetrí na výrobe svojich produktov tým, že si necháva vyrábať tieto produkty deťmi. Či je to pravda, to už ale samozvaní experti na pracovné podmienky v Číne nevedia a skôr sa opierajú o bulvárne správy, ktoré sa chcú priživiť na mene Applu a chcú ukázať, aký je ten Apple zlý. Realita je však taká, že Apple proti detskej práci aktívne bojuje a aj keď nemôže monitorovať situáciu v továrňach 24 hodín 7 dní v týždni, spoločnosť má v tomto ohľade oveľa prísnejšie podmienky než iné firmy na trhu. Stačí totiž, aby niektorá z firiem či fabrika porušila tieto pravidlá a Apple s ňou okamžite ukončí spoluprácu.

Ale prečo sa Apple stretáva s kritikou, ktorá súvisí s detskou prácou? Mohli by sme povedať, že to je práva tá snaha médií pošpiniť meno Applu, ale realita je podľa Jeffa Williamsa, prevádzkového riaditeľa Applu, iná. Hlavný dôvod je ten, že Apple ako jediný otvorene hovorí o tejto téme a aktívne vyhľadáva problémy. Iné firmy jednoducho „nič nevidia“, respektíve nechcú vidieť a nechcú o tom rozprávať: „Nechcú o tom rozprávať. Nechcú s tým mať nič spoločné. My si ale na našich dodávateľov vždy posvietime. Ideme tam a overujeme prípady, kedy sa vo fabrike nájde neplnoletý pracovník a vykonáme drastické opatrenia a zasahujeme spolu s odbormi v snahe o zmenu. Potom o tom verejne hovoríme každý rok, za čo schytáme kritiku. Ale myslíme si, že to je jediný spôsob, ako naozaj dosiahnuť zmenu.“

Apple má na výber dve možnosti: Môžeme zabezpečiť, aby všetci naši dodávatelia kupovali cín mimo Indonézie, čo by bolo pre nás najľahšie riešenie a ochránilo nás pred kritikou. Ale bolo by to lenivé a zbabelé riešenie, pretože by to nijak nezlepšilo situáciu v Indonézii alebo inej krajine, pretože Apple poberá z tejto krajiny len malé množstvo vyťaženého cínu. Vybrali sme si preto druhú cestu, ostať tam a snažiť sa prísť s kolektívnym riešením,“ reagoval na dokument BBC z roku 2014, v ktorom televízia tvrdila, že Apple využíva detskú prácu a necháva tak deti v zdravotnom ohrození. Na druhú stranu, prípadov je veľmi málo a v najnovšej správe sa spomína 633 návštev tovární, ktoré zahŕňali kontrolu 1,6 milióna pracovníkov, kde bolo zaznamenaných len 16 prípadov detskej práce.

foxconn

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.