Zavřít reklamu

Samsung Bio ProcesorOd prvej generácie Apple Watch sme čakali naozaj priveľa a snívali sme o tom, že hodinky nás upozornia pred infarktom skôr, než k nemu dôjde alebo nám ukážu, ako sú na tom naše pľúca. No skrátka, čakali sme od nich naozaj priveľa, pretože jediná funkcia, ktorú priniesli, je len krokomer a meranie krvného tepu, čiže tie isté funkcie, ktoré má tona ďalších fitness trackerov a inteligentných hodiniek na trhu. Ale revolúcia môže byť za rohom a to aj vďaka Samsungu. Juhokórejský gigant totiž predstavil úplne prvý bio-procesor na svete, čo je špeciálny mikro-čip priamo určený pre nositeľnú elektroniku ako sú aj Apple Watch. Čím je však tento procesor tak výnimočný, že by bez neho nemohli Apple Watch 2 existovať?

Bio-Procesor obsahuje veľmi veľké množstvo senzorov zabalených do jediného čipu na základnej doske a okrem toho, že zvyšuje presnosť krokomeru a merania krvného tepu, obsahuje aj obrovské množstvo ďalších funkcií, medzi ktoré patrí bioelektrická impedancia, elektrokardiogram ukazujúci elektrickú aktivitu srdca, senzory zabezpečujúce fotopletyzmografiu (teda nemerá len krvný tep, ale vie sa určiť aj napríklad hladina stresu či nepravidelné údery srdca). Taktiež disponuje schopnosťou merať teplotu pokožky a jej galvanickú odozvu (GSR), teda čip dokáže ponúknuť množstvo informácií užitočných pre lekárov. Čip je veľmi malý a vďaka tomu, že zjednocuje funkcie viacerých senzorov do jedného, rozmerovo je však o 75% menší a teda je priam stvorený pre Apple Watch 2.

Samsung pritom vraví, že už spustil masovú výrobu tohto čipu a naznačil, že prvé zariadenia, ktoré ho budú obsahovať, budú predstavené ešte v prvom štvrťroku 2016. Pre zaujímavosť, Apple Watch 2 majú byť podľa špekulácií predstavené v marci/březnu, takže existuje šanca, že Apple sa skutočne rozhodne použiť tento čip aj v druhej generácii svojich hodiniek. Ak by už ale nestíhal zmeniť design Apple Watch 2, tak snáď sa tento revolučný čip objaví aspoň v tretej generácii, na ktorej Apple môže pracovať už teraz – aspoň to naznačil Tim Cook, ktorý dávnejšie vyhlásil, že „keď spoločnosť predstaví prvú generáciu nejakého produktu, už má plány na druhú alebo dokonca aj na tretiu generáciu.“

Samsung Bio Processor

*Zdroj: Samsung

Dnes nejčtenější

.