Zavřít reklamu

blackberry-logoCEO spoločnosti BlackBerry, John Chen, opäť kritizoval Apple a jeho postoje voči ochrane súkromia, ktoré pokladá za neetické. Chen, riaditeľ spoločnosti známej tým, že vyrába telefóny s vysokou úrovňou zabezpečenia, pokladá za neetické, že technologické spoločnosti ako Apple nechcú pomáhať vláde v záujme posilnenia národnej bezpečnosti a posilneniu ochrany pred teroristickými útokmi, ako bol napríklad ten v Paríži minulý mesiac. „Vládni predstavitelia prosili technologický priemysel o pomoc už niekoľko rokov. Technologický svet však týmito prosbami pohŕda,“ uvádza Chen na svojom blogu.

Podľa jeho slov sme v dobe, kedy je pre korporácie dôležitejšia ich reputácia než dobro vlasti. Vadí mu napríklad, že produkty Applu sa dostali do popredia práve kvôli tomu, že spoločnosť uisťuje svojich zákazníkov o bezpečnosti: „Nečítame vaše e-maily, vaše správy a pokladáme to za neakceptovateľné – Nechcem, aby ľudia čítali moje!“ uviedol dávnejšie Tim Cook. Riaditeľ Applu okrem toho vyhlásil pre denník Telegraph, že „nikto z nás by nemal akceptovať, aby vláda, spoločnosť alebo ktokoľvek iný mal právo pristupovať k našim súkromným informáciám, pretože to je naše základné ľudské právo, máme právo na súkromie a nemali by sme sa ho vzdávať. Rovnako tak by sme sa nemali nechať zastrašovať.“ John Chen však nesúhlasí s týmto riadením a dodáva, že jedna z najsilnejších technologických spoločností na svete (Apple), odmietla poskytnúť vláde prístup k telefónu drogového dílera, pretože by podľa jej slov došlo k poškodeniu reputácie značky.

Apple teda v očiach šéfa BlackBerry nepriamo podporil ďalšiu drogovú činnosť. Myslí si skôr, že ak je to potrebné v prípade vyšetrovania, vtedy by mali spoločnosti ako je Apple, spraviť výnimku a mali umožniť ochrancom zákona pristupovať k zariadeniu, presne tak ako sú občania zodpovední za boj proti kriminalite a majú právo podať svedectvo. Rovnakú zodpovednosť by mali mať aj spoločnosti. BlackBerry je potom v jedinečnej pozícii, kedy sa vie postarať o to, že medzi vládou a spoločnosťami dochádza k rozumnej debate o tom, ako by mala fungovať ochrana súkromia užívateľov.

blackberry-L-8

*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.