Zavřít reklamu

Apple-money-logoUž pár rokov sa hovorilo o tom, že predaje iPhonu budú klesať, avšak doteraz to boli skôr len plané reči a predpovede, ktoré neboli dostatočne dobre podložené. Teraz to však vyzerá, že sa zlé správy naozaj naplnia a hlavný zdroj príjmov Applu skutočne zažije prepad, za čo môžu rôzne aspekty. Podľa analytikov existujú viaceré dôvody, prečo by sa mal Apple obávať o svoju „dojnú kravu“. V prvom rade to je cena – iPhone sa predáva za prémiovú cenu, ale na dôležitých trhoch ako je Čína a India (ktoré majú dokopy viac ako 2,6 miliardy obyvateľov), dávajú ľudia prednosť cene, čo podporujú navyše lokálne značky ako Micromax, Meizu alebo Xiaomi, ktoré vyrábajú telefóny s prémiovým designom, výkonným hardvérom a adekvátnou cenou, vďaka čomu je také Xiaomi naozajstným hitom.

Švajčiarska banka Credit Suisse má však iné, reálnejšie vysvetlenie. Podľa nej sa blížime do fázy, kedy budú mať všetci smartfón a mobilný trh už nebude mať ako rásť. Vo výsledku to teda znamená, že Apple, Samsung, HTC a ďalší si budú už len navzájom kradnúť užívateľov a tí, ktorým sa nebude dariť, jednoducho vypadnú z hry. Jediní noví užívatelia, ktorých bude môcť Apple získať, tak budú už len switcheri z Androidu a Windows Phone, avšak to isté platí aj pre ostatných výrobcov mobilov: kým niektorí prejdú na iOS, iní pre zmenu prejdú na Android, pretože im vyhovuje viac. Tejto skutočnosti si je Tim Cook vedomý a práve preto dáva prednosť ekonomickému zmýšľaniu pred „Applom, ktorému nejde o trhový podieľ, ale o inovácie“.

Tim Cook totiž pravidelne prezentuje, koľko užívateľov Androidu prešlo na iPhone. Rovnako tak spoločnosť spustila nový iPhone Upgrade Program, vrámci ktorého budú ľudia dostávať nový iPhone každý rok, čím si spoločnosť zachová stabilné predaje vďaka ľuďom, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do tohto programu. Takto bojuje Apple proti ďalšiemu problému – kvalite svojich telefónov. Sú totiž na tak dobrej úrovni, že mnohí užívatelia nevidia dôvod, prečo by im telefón nemal vydržať dlhšie.

Apple sa teda musí zachovať príjmy cestou, ktorá umožní ľuďom získať nový telefón každý rok za menší príplatok a vrátenie svojho starého telefónu na recykláciu. Android má medzitým svoju vlastnú 18-mesačnú politiku, kde sú výrobcovia mobilov zaviazaní poskytovať softvérové aktualizácie 18 mesiacov od vydania mobilu. Je to síce nefér voči zákazníkom, ale je to spôsob, ako si zachovať príjmy. Alternatívnym spôsobom je vydávať mobily niekoľkokrát do roka, čo pravdepodobne plánuje spraviť aj Apple – ak sú špekulácie správne, tak iPhone 6c vyjde už o pár mesiacov, približne pol roka od vydania iPhonu 6s a pol roka pred vydaním iPhonu 7.

iPhone sales drop

*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.