Zavřít reklamu

Apple Watch Sport BandSpoločnosť Apple predáva svoje hodinky Apple Watch už dlhšiu dobu a rozhodla a u dvoch základných kolekcií sa rozhodla konkrétne pomenovať materiály, ktoré používa na ich telá. Vďaka reklame a informáciám na internete tak vieme, že telo hodiniek Apple Watch Sport pozostáva z hliníku série 7000, zatiaľ čo štandardná edícia Apple Watch už disponuje telom z nehrdzavejúcej (nerezovej) ocele 316L. Apple sa neskôr rozhodol rozhodol zopakovať úspech s hliníkom série 7000 aj pri iPhone 6s, kde sa naozaj potvrdilo, že telefón už neohnete tak ľahko ako minulú generáciu, ktorá vytvorila úplne novú kategóriu deštrukčných testov – bend testy.  Verím ale, že tieto číselné označenia materiálov nemusia niektorým ľuďom nič hovoriť a možno sa niektorí z vás aj pozastavili nad tým, prečo Apple, ktorý bol doteraz tak jednoduchý, zrazu hovorí o nejakej oceli 316L a hliníku 7000. Poďme sa teda pozrieť, prečo sú tieto materiály tak jedinečné, že na ne Apple upozorňuje.

Hliník série 7000 (Al-7000)

Materiál, s ktorým sa stretnete u hodiniek Apple Watch Sport, je konkrétna séria hliníku – 7000. Táto séria je medzi odborníkmi označovaná tiež ako letecký dural kvôli svojmu využitiu v aviatike, avšak materiál je používaný aj pri bicyklových rámoch, ale nie pri všetkých. Dôvodom pre používanie je extrémna tvrdosť. Séria 7000 je totiž najtvrdšou zliatinou hliníka v súčasnosti a napríklad zliatina Al-7068 môže vydržať približne 600 MPa, v extrémnych podmienkach potom až 780 MPa, čím sa rovná niektorým druhom ocele. Ostatné zlatiny nie sú tak veľmi odolné, čo ale nevadí, vzhľadom k tomu že Apple je pre masy a musí zvládať vyrábať desiatky miliónov kusov elektroniky. To je dôvod, prečo Apple s najvyššou pravdepodobnosťou použil zliatinu 7005, ktorá je používaná práve u bicyklov, ako som spomínal vyššie.

Tento konkrétny typ duralu disponuje niekoľkými ďalšími kovmi, od ktorých sa odvíja jeho charakteristika. Hlavným materiálom je pochopiteľne hliník, ktorý tvorí zhruba 91-95% duralu. Sekundárnymi kovmi sú zinok (4-5%) a horčík (1-1,8%). Tým to však nekončí, pretože sa tu nachádza aj niekoľko ďalších kovov v minoritnom pomere. Tieto skôr dotvárajú zliatinu, než aby mali veľký vplyv na jej vlastnosti. Presnejšie sa jedná o železo (≤ 0,4%), kremík (≤0,35%), meď (≤ 0,1%), chróm (0,06 – 0,2%), zirkón (0,08 – 0,2%), titan (0,01 – 0,06%) a mangán (0,2 – 0,7%).

 

Apple Watch Sport Gold Rose Gold

Nehrdzavejúca/nerezová oceľ 316L

Na pohľad prémiový materiál, ktorý sa používa u mnohých hodiniek vrátane Apple Watch. Nerezová oceľ skupiny 316L je v skutočnosti mäkšia chirurgická oceľ, ktorá sa využíva v hodinárskom priemysle už veľmi dlhú dobu, má však aj veľké využitie v oblasti výroby šperkov a rovnako tak je používaná v lekárstve. Práve z tejto ocele sú totiž vyrobené najrôznejšie kovové implantáty, pretože nespôsobuje žiadne alergické reakcie a neuvoľňuje niklové soli napriek vysokej prítomnosti niklu. Nejde teda o čistú 100% oceľ (držím palce s hľadaním takej), ale o zliatinu viacerých kovov. Dominantným sekundárnym materiálom je chróm. Ten tvorí až 17% zliatiny, vďaka čomu je vysoko odolná voči korózii – dokonca najlepšie zo všetkých druhov ocele zo série 300.

Vysoká prítomnosť chrómu sa tiež stará o to, že je výborným materiálom z hľadiska odstraňovania škriabancov. Ak sa vám totiž na jej povrchu utvoria škriabance (a šanca vždy existuje), viete sa ich jednoducho zbaviť s pomocou prípravkov na leštenie ocele. Že je čistenie na dobrej ceste, spoznáte tak, že na handričke budete mať trochu čiernoty. Nejedná sa o špinu, ale o miniatúrnu vrstvu povrchu, ktorú ste „strhli“ z hodiniek, čím ste dosiahli, že škriabanec už nevidíte. Jedná sa ale o vrstvu molekulárnych rozmerov, ktorá nemá absolútne žiadny vplyv na váhu ani rozmery hodiniek. Nerezová oceľ 316L ďalej obsahuje 12% niklu, 3% molybdénu, 2% mangánu a napokon len 0,03% uhlíka. Kvôli nedostatku uhlíka je táto oceľ mäkká, čo je zároveň dôvod, prečo sa nepoužíva na výrobu nožov, napriek tomu že je to chirurgická oceľ. Vyznačuje sa napokon svojou húževnatosťou, je dobre zvariteľná a nestráca farbu.

P.S. Viem, že „nerezová oceľ“ je nespisovná, ale toto slovné spojenie používajú aj slováci aj česi.

og_apple_watch

Dnes nejčtenější

.