Zavřít reklamu

Retina MacBook Pro iconDnes a denně používáme bezdrátové připojení k internetu Wi-Fi, které je dnes již v drtivé většině označováno jako standard IEEE 802.11ac. Přišla však nová zpráva, že budoucí Macy by již mohly používat nový standard 802.11ad, neboli Wi-Fi nové generace. Podle názvu by vám mohlo připadat, že 802.11ad je nástupce právě starší technologie 802.11ac, není tomu tak. WiGig není zaměřena na nahrazení stávající technologie, ale je navržena tak, aby jí pomohla v tom, že jí poskytne rychlé a přímé spojení mezi zařízeními.

Standard 802.11ad značí příchod multi-gigabitové sítě, která bude dosahovat rychlosti až 7Gbps na 60 GHz frekvenci. Oproti obyčejné Wi-Fi je asi 10-ti násobně rychlejší a zaměřuje se hlavně na rychlý přenos na krátké vzdálenosti. WiGig je dostatečně rychlá, aby mohla být použita jako rozšíření bezdrátové sběrnice. Jinými slovy, je možné bezdrátově nahradit komponenty uvnitř Macu a nemít tak WiGig přímo uvnitř počítače.

Wi-Fi a WiGig tedy nejsou přímými konkurenty, ale budou spolupracovat vedle sebe, aby vzájemně doplňovaly své slabosti. WiGig je mnohem rychlejší, ale zase není tak dobrá v pronikání skrze pevné látky, jako například zdi. Kdyby tento standard chtěl Apple využít, sáhne zřejmě po multi-gigabitové, bezdrátové čipové sadě AR9004TB od Qualcommu. Ten v sobě zahrnuje obě technologie, přičemž pracovat dokáže na pásmech 2,4 GHz a 5GHz.

MacBook WiGig

*Zdroj: appleworld

Dnes nejčtenější

.